Aeroxspecials
Image default
Particuliere dienstverlening

4 veel gestelde vragen aan uitvaarverzorgers in Breda

Een uitvaart is niet iets dat de meest mensen met regelmaat moeten verzorgen. Gelukkig maar! Wanneer er een sterfgeval aankomt of er is al iemand overleden komt er opeens een hoop op je af. In dit artikel zijn daarom vier van de meest gestelde vragen verzameld die worden gesteld aan uitvaartverzorgers in en rondom Breda.

Wat moet je doen bij een overlijden?

Bij een overlijden moet allereerst een arts het overlijden vaststellen. Dat kan in het ziekenhuis gedaan worden maar bijvoorbeeld ook thuis. Het gaat hierbij om de behandelend arts. Dat is een specialist of gewoon de huisarts. Het is aan te raden om in dit stadium een uitvaartverzorger in Breda in te schakelen die je kan helpen bij de volgende stap.

De overledene heeft zijn/haar lichaam beschikbaar gesteld aan de wetenschap, wat nu?

Wanneer iemand heeft aangegeven zijn of haar lichaam na overlijden beschikbaar te stellen aan de wetenschap moet er na het overlijden contact opgenomen worden met de universiteit waar de overledene geregistreerd staat. Op basis van de doodsoorzaak kan het instituut bepalen of ze het lichaam accepteert. Het lichaam kan dus geweigerd worden. Tref daarom op tijd voorbereidingen door bijvoorbeeld contact op te nemen met een uitvaartcentrum in Roosendaal of Bergen op Zoom.

Hoe werkt het wanneer iemand als donor geregistreerd staat?

Wanneer iemand geregistreerd staat als donor is het voor het doneren van organen belangrijk dat het overlijden in het ziekenhuis plaatsvindt. Om organen te kunnen transplanteren moeten deze zo lang mogelijk voorzien blijven van bloed. Een arts moet de overledene hersendood verklaren en kan het hart mechanisch aan het werk houden zodat organen niet afsterven. Weefseldonatie is overigens wel mogelijk wanneer iemand buiten het ziekenhuis overlijdt.

Wat gebeurt er bij een uitvaart zonder lichaam?

Het komt voor dat er geen lichaam is om te begraven of te cremeren. Ook dan is het mogelijk om een uitvaart te houden. Dat kan op dezelfde manier en bij hetzelfde uitvaartcentrum in Breda als wanneer er wel een lichaam is. Het enige verschil is dat niet iedere uitvaartverzekering (volledig) uitkeert wanneer er een ontbrekend lichaam is.