Aeroxspecials
Image default
Gezondheid

Bruxisme, ofwel tandenknarsen,

Bruxisme, ofwel tandenknarsen, komt steeds vaker voor. Wat velen hierbij niet weten is dat tandenknarsen op lange termijn voor gezondheidsproblemen kan zorgen. De oorzaken voor tandenknarsen zijn divers. Het heeft vaak te maken met een aantal fysieke, maar ook mentale factoren. Bekende veroorzakers zijn o.a. een verhoogd stressniveau, tanden die verkeerd staan, tanden klemmen, roken, bovenmatig alcoholgebruik en dieet. Ook kan een neurologische aandoening aan knarsen ten grondslag liggen.

 

Je herkent tandenknarsen misschien niet direct. Dit komt doordat knarsen veelal ’s nachts plaatsvindt. Een huisgenoot of partner zal dit waarschijnlijk kunnen constateren. Knarsen gaat vaak gepaard met geluid en is daarom te herkennen. Er zijn ook overdag knarsers, maar dit is minder voorkomend.

 

Als je geen huisgenoten hebt, kun je misschien last hebben van neveneffecten. Als je ’s nachts knarst, kun je na de slaap en overdag last hebben van een gespannen kaak, pijn in de nek en of kaak of hoofdpijn. Ook kunnen de kiezen gevoelig aanvoelen.

Hoe kun je tandenknarsen tegengaan?

Allereerst is het goed om je slaappatroon en dieet te stabiliseren. Drink je veel alcohol? Bouw dit af. Beperk ook de inname van kauwgum, gezien dit de kaakspieren kan klemmen. Zorg voor genoeg slaap en probeer op je ademhaling te letten overdag en net voor de slaap. Tandenknarsen wordt vaak veroorzaakt door spanning, dus deze oefeningen kunnen helpen.

Deze tips helpen natuurlijk niet direct. Als je veel last houdt van knarsen, kun je je tandarts om raad vragen. Zij bieden bitjes aan op maat. Let wel dat dit gepaard gaat met een flinke kostenpost. Als je denkt zelf de oorzaak te kunnen weg te nemen, kun je beter voor een kant en klaar bitje gaan. Er zijn een aantal populaire bitjes die tijdelijk in te zetten zijn om je gebit te beschermen. Let wel dat de grondoorzaak dan dus nog niet is weggenomen!

Een van deze populaire bitjes is de sova nightguard. Dit bitje is van hoge kwaliteit en wordt veel verkocht. Het is zeker het proberen waard gezien een professioneel bitje prijzig is en het slijtproducten zijn. Als je stevig knarst met je tanden, zullen bitjes niet heel lang meegaan. Je tanden zijn scherp en zagen als het ware de bitjes beetje bij beetje af.

 

Let op dat wanneer je niet zelf aan de oorzaak kunt werken, dat je beter advies aan externen kunt vragen. Dit is de tandarts als 1e lijn. De tandarts kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar de orthodontist als je tanden scheef staan. Het is dan noodzakelijk dat deze oorzaak wordt weggenomen. Een bitje gaat alleen tijdelijk je gebit beschermen en biedt geen garanties voor de langere termijn.

 

Kortom, beperk de schade met een bitje. Zoek de oorzaak. Werk aan de oorzaak. Stop met het bitje en terug naar van-ouds.