Aeroxspecials
Image default
Auto's en Motoren

Duurzaam rijden wordt dé standaard

Vanaf 10 januari is het voor particulieren weer mogelijk om SEPP subsidie te krijgen bij de koop of private lease van een elektrische auto. Het subsidiebedrag bedraagt bij een nieuwe elektrische auto € 2.950. Bij koop wordt het bedrag in één keer uitgekeerd en private lease in maandelijks termijnen.  

Populaire elektrische modellen die in aanmerking komen voor de subsidie zijn bijvoorbeeld de Opel Corsa e Private LeasePeugeot e 208 private leasePeugeot e 2008 private leaseOpel Mokka e private leaseFiat 500 e private lease en Citroen e C4 private lease.

Ondanks dat auto’s de afgelopen jaren al een stuk zuiniger zijn geworden is de totale CO2 uitstoot van auto’s alleen maar gegroeid. Hieraan moet een einde komen volgens de Europese Commissie. Ondanks alle verbeteringen is het verkeer in totaal nog steeds goed voor een kwart van de totale uitstoot.

Het Europees Parlement wil dat er in 2035 geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer worden verkocht. Door de emissienormen tot 2035 aan te scherpen hoopt de EU haar klimaatdoelen te bereiken. De normen worden ieder jaar steeds strenger en dat zal ertoe leiden dat alle auto’s elektrisch worden.

Op de Autolijst SEPP staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s waarvan bekend is dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren.

De regeling is open vanaf 10 januari 2023 9:00 uur. U vraagt de subsidie aan nadat u een koop- of leaseovereenkomst heeft gesloten. De auto hoeft nog niet geleverd te zijn of op uw naam geregistreerd te staan.

U kunt dan al wel een subsidieaanvraag indienen.De koop- of leaseovereenkomst van de auto moet zijn afgesloten in het kalenderjaar waarin u ook de subsidie aanvraagt.

Voor de SEPP-subsidie 2023 komt u dus alleen in aanmerking als u een koop- of leaseovereenkomst heeft afgesloten op of na 1 januari 2023. De datum waarop u de koop- of leaseovereenkomst sluit is leidend.

Ook bij elektrische auto’s is het van belang om in een private lease vergelijker de prijzen en voorwaarden goed te vergelijken. Hiermee zijn honderden euro’s per jaar te besparen. De prijsversschillen tussen de aanbieders worden snel groter als er wordt gekozen voor een kortere looptijd en meer kilometers per jaar. Maak de prijsvergelijking daarom altijd op basis van de looptijd en het aantal kilometers dat je bij jou past en laat je niet afleiden door lage prijzen in advertenties die worden gebruikt als een lokeend.