Aeroxspecials
Image default
Bedrijven

Een beroepschauffeur worden

Voor velen is het een droom om als beroep hun hele leven op de openbare wegen rond te rijden. Sommigen vinden rijden op zich al leuk. Anderen doen het omdat ze veel van de wereld willen zien. Een beroepschauffeur kan een vrachtauto chauffeur zijn, maar ook een taxichauffeur. Vooral vrachtautochauffeurs die internationaal rijden, zullen veel verschillende landschappen tegenkomen.

De eerste stappen inclusief code95

Een veel gehoorde term uit de transportwereld is code95. Maar wat betekent code 95 eigenlijk? Code95 is een bijscholing die beroepschauffeur moeten volgen om aan te tonen dat ze vakbekwaam zijn. Deze code is door de Europese Unie als verplicht gesteld voor beroepschauffeurs. Dit is dus nodig als je professioneel wilt gaan werken in een voertuig waarvoor het rijbewijs C(E), C1(E), D(E) of D1(E) nodig is.

Een code 95 scholing bestaat uit theorievakken en praktijktoetsen. De theorievakken bestaan uit drie onderdelen. Dit zijn Verkeer & Techniek, Administratie Goederenvervoer én Cases Administratie. De praktijktoetsen bestaat uit de praktische toets C en een besloten terrein toets.

Wanneer je de code95 hebt voldaan, zal het CBR een verklaring registreren van vakbekwaamheid, geschiktheid en rijvaardigheid in het rijbewijsregister. Op het rijbewijs komt dan code 95 achter de desbetreffende categorie te staan.

Geldigheid van de code 95

Een code95 is 5 jaar geldig. Aan het einde van deze 5 jaar zal de chauffeur zichzelf moeten bijscholen. Dit moet minimaal 35 uur aan bijscholing zijn, waarvan minimaal 7 uur praktijk moet zijn. Daarna wordt de geldigheid weer met 5 jaar verlengd.

Code 95 is dus een belangrijk onderdeel van beroepschauffeurs. Het is namelijk ingesteld om een betere verkeersveiligheid te creëren, de CO2-uitstoot te verminderen en om het aanzien van beroepschauffeurs en de branche te verbeteren.

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/