Aeroxspecials
Image default
Verbouwen

Hoe kom je aan een constante waterdruk naar je boiler toe?

Hoe kom je aan een constante waterdruk naar je boiler toe?

 

Waterdruk is de kracht waarmee het water uit de kraan stroomt.

Woon je in een flat, op de vierde verdieping of hoger, in een boerderij ver van de weg, of sta je op een camping, dan is de kans vrij groot dat de waterdruk niet helemaal optimaal is. 

 

Waterleidingnetwerk:

De waterdruk is in Nederland gemiddeld 3 bar. Bij jou thuis komt in de meeste gevallen het water ook binnen met een waterdruk van 3 bar.

Alleen kan de waterdruk in jouw huis nooit overal 3 bar zijn. Bij een woning met meerdere verdiepingen zal op de hoger gelegen verdiepingen de waterdruk zo goed als zeker afgenomen zijn. Daarbij kan de waterdruk ook nog eens schommelen per verdieping als je op de beneden verdieping bijvoorbeeld veel water verbruikt. Dan zal de waterdruk op de bovenste verdieping vanzelfsprekend afnemen.

 

Een drukregelaar plaatsen is nodig als je in een flat of woonhuis ver van de weg woont.

 

De boiler:

Iedere boiler heeft een maximale werkdruk welke word aangegeven in bar of Mpa. Dit is de druk die wordt opgebouwd in de boiler (dus niet de druk aan de ingaande kant van de waterleiding).

Iedere boiler (ook een elektrische boiler) moet gedurende een korte periode een hoge druk aankunnen volgens de Europerse normen. 
Een boiler die echter een langdurige periode een te hoge werkdruk (druk in de boiler) voor de kiezen krijgt, kan defect raken.

Daarom mag de druk van de inlaatcombinatie/overdrukventiel NOOIT hoger zijn dan de door de fabrikant opgegeven werkdruk. Als je op een boiler met een maximale werkdruk van 6 bar, een 8 bar inlaatcombinatie zet, zal deze boiler zeker gaan lekken en inwendig veel kalk produceren. In een inlaatcombinatie zit een terugslagklep, deze zorgt ervoor dat het niet mogelijk is dat water terug kan lopen in het waterleidingnetwerk. Daarnaast is een inlaatcombinatie voorzien van een ontluchting waar stoom of druppels uit kunnen lopen als de druk in de ketel te hoog wordt.

Drukregelaar (drukreduceerventiel):

Dit is niet een inlaatcombinatie maar een apparaat dat de druk regelt. Een drukregelaar kan zo ingesteld worden dat de druk achter het ventiel niet hoger wordt dan 3 bar. Uitstekend dus als er in een gebouw drukverschillen optreden. De drukregelaar voorkomt zo ontzettend veel schade en lekkage aan de boiler maar ook aan je wasmachine, afwasmachine, kranen e.d.

Let op! Monteer een drukregelaar zo dicht mogelijk na de meter. Zo heeft het hele huis er baat bij.

De volgorde van monteren moet zijn; watermeter – drukregelaar – inlaatcombinatie – boiler.

 

Flatgebouwen:

Meestal zit er in flatgebouwen op de benedenverdieping een pomp (een hydrofoor) die zorgt ervoor dat de bovenste verdieping ook nog waterdruk heeft. De waterdruk op de onderste verdieping kan zo 7 bar zijn, terwijl de bovenste verdieping nog maar 2 bar waterdruk heeft. 
Dit kan sterk afwijken per moment wanneer er water verbruikt wordt. Je kunt je voorstellen dat als er op de laagste verdieping veel water wordt verbruikt de bovenste verdieping geen waterdruk meer zal hebben.

Dit kan slecht zijn voor een boiler omdat de ingaande druk hoger is dan de door de fabrikant opgegeven ingaande waterdruk, maar ook omdat de bovenste verdiepingen te weinig waterdruk krijgen. Kortsluiting (door droogstaande elementen) of lekkage (door te hoge druk) is het gevolg.

Gelukkig is dit makkelijk op te lossen met drukregelaars die de druk in iedere woning of op een verdieping regelt.

 

 

Kijk voor meer informatie over elektrische boilers, drukregelaars en aanverwante producten ook eens op de website van elektrischeboiler.eu. 

https://elektrischeboiler.eu/Accessoires

Gerelateerde artikelen

Online ramen vergelijken en bestellen is een makkie bij Raamwinkel

Verhuisbedrijven in West Brabant vergelijken

Een hoogwerker voor zachte ondergronden