Aeroxspecials
Image default
Bedrijven

Is een ufi code verplicht?

In 2020 is er een nieuw element verschenen voor op de etiketten voor het verpakken van gevaarlijke stoffen. Dit nieuw element is de ufi code bestaande uit 16 tekens. Naast de ufi code staat de naam ‘Unique Formula Identifier’, dit is letterlijk vertaald naar het Nederlands Unieke formule Identificatie. Is een ufi code verplicht? Nee, tot op heden is het geen verplichte om de code op etiketten van gevaarlijke producten te drukken. Hier gaat in 2025 echter verandering in komen. Dan zullen producenten, importeurs en andere tussenhandelaars van producten met gevaarlijke stoffen deze moeten voorzien van productinformatie.

 

Het doel van de ufi code

Wanneer zich een ongeval voordoet waar gevaarlijke stoffen bij zijn betrokken, dan kan het vergiftigingscentra aan de hand van de code op het etiket bepalen wat een logische volgende stap zou kunnen zijn. Op deze manier wordt de veiligheid van mensen beter gewaarborgd omdat er in geval van nood snel en nauwkeurig worden gehandeld.

 

Andere verplichtingen voor vergiftingscentra

Pas vanaf 2025 gaan ufi codes een verplichte worden op etiketten van gevaarlijke stoffen. Ondernemingen die gevaarlijke mengsels verhandelen zijn er wel toe verplicht om andere informatie op etiketten te vermelden. Denk hierbij aan de samenstelling, handelsnaam, kleuren, manier van verpakken en productcategorie. Uiteindelijk zullen ufi codes deze informatie gemakkelijk koppelen betrokken producten. Met behulp van een ufi-generator kan de code worden aangemaakt, om te voorkomen dat gedurende het proces een overlap ontstaat is het BTW-nummer essentieel.

 

https://www.devibfabriek.nl/wat-is-de-ufi/