Slaapwandelen, of somnambulisme, is een slaapstoornis waarbij een persoon tijdens de slaap opstaat en rondloopt. Dit komt meestal voor in de diepere stadia van de non-REM (NREM) slaap, met name in stadia 3 en 4, die worden gekenmerkt door langzame hersengolven (delta-golven). Tijdens een slaapwandel-episode is een persoon zich niet bewust van hun omgeving en heeft meestal geen herinnering aan de gebeurtenis. Slaapwandelen kan variëren van eenvoudige handelingen, zoals rechtop zitten in bed, onsamenhangend praten, tot complexere activiteiten zoals het verlaten van het huis. Het effect van het type matras op slaapwandelenEr is beperkt direct onderzoek naar de relatie tussen het type matras en slaapwandelen. Echter, het comfort en de slaapkwaliteit die een matras biedt, kunnen indirect invloed hebben op het voorkomen van slaapwandelen.
Het effect van koffiedrinken ’s avonds op slaapwandelenKoffiedrinken in de avond kan een significante impact hebben op slaapkwaliteit en slaapstoornissen, waaronder slaapwandelen.
De verstoring van de slaapopbouw door cafeïne kan vooral de diepe slaapstadia beïnvloeden, waarin slaapwandelen het meest voorkomt. Als deze diepe slaapstadia worden verminderd of frequent worden onderbroken, kan dit de kans op slaapwandelen verhogen. Daarnaast kan het resulteren in een verhoogde slaapdruk (de behoefte aan slaap) en een onregelmatig slaappatroon, beide factoren die kunnen bijdragen aan de incidentie van slaapwandelen. |
https://www.sonnemans.nl/ |
Komt slaapwandelen door een verkeerd matras?
