Aeroxspecials
Image default
Dienstverlening

Leidinggevende en conflicten op de werkvloer

Water en vuur: zijn er sommige mensen in jouw organisatie die gewoon niet met elkaar kunnen opschieten? Conflictueuze relaties tussen collega’s zijn niet goed voor de prestaties op het werk en vaak zijn er dan allerlei medewerkers die hier last van hebben en zich ermee gaan bemoeien. Als het niet klikt tussen een leidinggevende en de medewerkers kan dat de hele sfeer binnen een organisatie beïnvloeden. Een moeilijke manager of leidinggevende is iemand die problematisch gedrag vertoont. Je kunt dan denken aan gedrag zoals arrogantie, woedeaanvallen, agressiviteit of mensen negeren.

 

Eén manager met ik ooit samenwerkte, gooide zijn lunch tegen de muur als een werknemer even was vergeten hoe hij die lunch bereid wilde hebben. Later in het artikel zal ik je vertellen hoe dat is afgelopen.

 

Ben ik het of ben jij het? Het is moeilijk om deze problemen met leidinggevenden, die dergelijk gedrag vertonen, aan te pakken omdat men zich al snel kan afvragen: “Overdrijf ik of is dit gedrag echt overdreven en kan het niet door de beugel”. Het goede nieuws is dat er positieve coachingstools zijn, die slecht gedrag nauwkeurig kunnen meten en de resultaten kunnen vergelijken met andere succesvolle leidinggevenden.

 

De genoemde manager (we noemen hem ‘Mr. Wall’) scoorde in het programma zeer slecht. Hij moest met zijn neus op de feiten worden gewezen en hij had een maatstaf nodig om te bepalen welk gedrag op de werkplek wel aanvaardbaar was en welk gedrag dus absoluut niet.

 

Beëindig de onrust: eenvoudige testen, die je online kunt doen en daaropvolgende coachingprogramma’s, kunnen de situatie op de werkvloer verbeteren en het plan van aanpak verduidelijken. In sommige gevallen klikt het gewoon niet tussen de leidinggevende en de medewerkers over wie hij de leiding heeft. Andere keren zijn er gewoon wat misverstanden en problemen, die uit de wereld moten worden geholpen. Wanneer mensen zich bewust worden van het gedrag dat ze vertonen en ook gaan inzien dat hun gedrag eigenlijk niet door de beugel kan, kunnen ze zichzelf corrigeren. Er kan ook een plan worden gemaakt zodat dit ongepaste gedrag kan worden veranderd. 

 

Meer over een cursus agressie van te vinden op deze website

 

 

 

 

https://www.ivpp.nl/agressie-training/

Gerelateerde artikelen

Zoekend naar een grafsteen voor een mooi afscheid?

Hoe kies je een eerlijke & kwaliteitsvolle slotenmaker in Brugge?

Dashcam