Aeroxspecials
Image default
Woning en Tuin

Mierenplaag | Presentie & Preventie

Mieren zijn welbekend bij ons allemaal, het kleine zwarte beestjes wat zo nu en dan rondloopt met een etensrest wat vaak zelfs groter is dan de mier zelf. Het lijken op het eerste contactmoment niet erg gevaarlijke beestjes, sterker nog, dat zijn het ook helemaal niet. Toch kunnen we ons ontzettend storen als de in grote hoeveelheden ons woongebied betreden, in ons eten rondlopen en kriebelen over onze huid. 

 

Presentie van mieren

De mieren zoals we hem allemaal kennen is een echt zomerdier; ze houden immer van de zon en komen vaak in het zicht aan het einde van een warme zomerdag. De meeste mierenkolonie (mierengroeperingen) leven onder de grond, waar ze hun nest hebben opgebouwd. Er zijn zelfs mierensoorten die en alle tijden onder de grond blijven en het daglicht juist vermijden. Vaak zien we ook dat miersoorten hun nesten onder of tussen stenen graven, de steen wordt overdag verwarmt waardoor ze ’s nachts nog lang van de warmte kunnen genieten. Daarbovenop beschermt de steen de mier tegen onweer en regen.

 

Soms is een mierenstraat zichtbaar waar de mieren hun voedsel of bouwmaterialen naartoe brengen. Dit is vaak een smalle inham die mieren gebruiken om elkaar aan te sturen via hun geursporen. Wanneer je deze zou wegvegen, zouden de mieren letterlijk stilstaan omdat ze niet meer weten welke kant ze op moeten. Door dit te doen zorgt u ervoor dat de plaag zich alleen maar verspreid, aangezien de mieren in groepering kunnen splitsen.

 

Preventie van mieren

De bestrijding en voorzorgsmaatregelen met betrekking tot mierenplagen verschillen per mier. Vaak worden om mierenplagen te voorkomen, mierendozen geplaatst, waar de mieren op af gaan door de geur die de doos achterlaat en vervolgens belanden in een gif waardoor de mier direct sterft. Helaas zijn deze lokdozen vaak niet even effectief als men wenst. Dit komt omdat niet alle mieren op de geur van de lokdozen af gaat en de mieren die zich voortplanten niet eens hun nest verlaten, waardoor het probleem zich op een later moment weer voortzet. Ook kunnen lokdozen ook ontzettend gevaarlijk zijn wanneer u huisdieren en/of kinderen heeft, aangezien deze dozen ook giftige stoffen voor hen bevat. 

 

Professionele bestrijding

Professionele bestrijding wordt vaak noodzakelijk geacht wanneer de mierenplaag niet langer te overzien is en ongestoord continueert na al de stappen die u zelf heeft genomen. Een mierenspecialist kan in een oogopslag zien om wat voor mier het gaat, waar het mierennest zich bevindt, wat een toepasselijke bestrijdingsmethode is en hoe hij/zij ervoor kan zorgen dat een terugkeer minimaliseert. 

 

Nazorg

Na de bestrijding van de mieren zal de mierenspecialist u nog voorzien van advies om ervoor te zorgen dat het probleem zich niet langer voordoet. Hij kan u uitleggen wat de mieren aantrekt en hoe u het best om kan gaan met een potentiële plaaggroei.