Aeroxspecials
Image default
Vervoer en transport

Nederland krijgt vanaf 2023 een helmplicht voor snorfietsers

Gehelmd rijden is momenteel verplicht in Amsterdam en binnenkort in heel Nederland. Vanaf nu zal het ook in andere dorpen en steden van kracht worden. De nieuwe regel gaat in januari 2023 op landelijke schaal in. Deze helmnorm is in de eerste plaats bedoeld om scooterrijders te beschermen door hun ritten veiliger te maken en het aantal gewonde mannen en vrouwen te verminderen. U kunt alles over dit helmbeleid te weten komen door dit artikel te bekijken.

 

Een helmplicht, waar is dat goed voor?

 

Een helm is de beste en meest effectieve manier om hoofdletsel bij een ongeval te voorkomen. Het dragen van een helm tijdens het rijden op een bromfiets of scooter kan u helpen beschermen tegen ernstig letsel, waaronder hersenbeschadiging en zelfs de dood.

 

In veel staten is het wettelijk verplicht om een helm te dragen tijdens het besturen van een bromfiets of scooter. Maar zelfs als het in uw land niet wettelijk verplicht is, wordt u toch sterk aangeraden er een te dragen.

 

Er zijn veel verschillende soorten helmen om uit te kiezen, dus zorg ervoor dat je er een vindt die goed past en comfortabel is om te dragen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de helm die u kiest aan alle veiligheidsnormen voldoet of deze overtreft.

 

Helmplicht voor blauw kenteken

 

Heb je een scooter met een blauw kenteken, dan ben je niet verplicht om een helm te dragen. Dat is het grote voordeel van een blauw kenteken. Helaas gaat dit veranderen. Vanaf 2023 moet je met deze kenteken ook een helm dragen. Voor scooters met een geel kenteken gaat er niks veranderen. Daar moest je altijd al een helm dragen en dat blijft zo.

 

Nu pas een helmplicht?

 

Er werd lang getwijfeld over de invoering van een helmplicht. De angst hing in de lucht dat snorfietsers zouden stoppen met hun voertuig op blauw kenteken en zouden overstappen op iets anders. Er was dus aanvullend onderzoek nodig.

 

Veiligheid op een scooter

 

De meeste mensen die op scooters rijden, doen dit zonder een helm te dragen, wat een gevaarlijke praktijk is. Scooterrijders hebben meer kans op hoofdletsel dan fietsers of automobilisten, dus het is belangrijk om een helm te dragen tijdens het rijden. Onderzoeken van de afgelopen tijd hebben uitgewezen dat het dragen van een helm voor de meeste veiligheid zorgt.

 

Helmplicht geldt ook voor elektrische scooter

 

De afgelopen jaren is de elektrische scooter in opkomst. Ze worden steeds populairder als alternatief voor traditionele gas-aangedreven scooters en motorfietsen. Elektrische scooters hebben veel voordelen ten opzichte van hun tegenhangers op gas. Ze zijn goedkoper in gebruik en onderhoud en produceren geen uitstoot. Elektrische scooters kunnen op een stopcontact worden aangesloten om op te laden, dus je hoeft niet naar een tankstation te rijden.

 

Ook voor deze scooters gaat de helmplicht geleden. Hopelijk gaat u de helm niet nodig hebben. Mocht er een keer iets gebeuren dan ben met een helm een stuk veiliger. Wat voor nog meer veiligheid zorgt is een goede verzekering. Ga voor de beste verzekering voor jou naar elektrische scooter verzekeren.

 

Scooterverzekering

 

Scooter verzekeren is een verzekering die uw scooter dekt tegen eventuele schade. Ook bent u verzekerd bij een ongeval, diefstal of vandalisme. Dit beleid biedt voordelen voor klanten door hen gemoedsrust te geven en hun investering te beschermen. Voor de beste opties kijk je op scooterverzekering vergelijken.

https://scooterverzekeringvergelijker.nl/