Aeroxspecials
Image default
Bedrijven

Stappenplan: hoe kies jij de juiste werkschoen?

Moet jij veiligheidsschoenen aanschaffen voor jouw werk? Dit is geen eenvoudige opgave als je hier niet veel ervaring mee hebt. Er zijn veel verschillende veiligheidsschoenen; veel mensen lopen dan ook op de verkeerde schoenen rond. Met de juiste schoenen voorkom jij lichamelijke klachten. Wij helpen jou graag met het kiezen van meest geschikte werkschoen voor jouw branche.

Stap 1: Bepaal de vereiste veiligheidsnorm

Werkschoenen zijn onder te verdelen in verschillende classificaties. Welke normeringen zijn er allemaal?

– S1 normering:
o veiligheidsneus

– S2 normering:
o veiligheidsneus
o waterafstotend

– S3 normering:
o veiligheidsneus
o waterafstotend
o veiligheidszool (anti-perforatiezool)

De meest populaire normering S3. Deze S3 veiligheidsschoen kan erg breed worden ingezet, omdat deze zowel een veiligheidsneus als -zool heeft. Bovendien is hij bestand is tegen water.

Stap 2: In welke branche werk jij?

Voor iedere branche zijn verschillende schoenen aan te raden. Afhankelijk van de sector waarin je werkt, zijn veiligheidsschoenen wel of niet verplicht om te dragen.

– In sommige sectoren krijgen de schoenen veel te voorduren. Denk bijvoorbeeld aan de bouw. Deze schoenen moeten tegen een stootje kunnen en tegen zware omstandigheden.
– In de gezondheidszorg is hygiëne erg belangrijk. Je kunt denken aan antibacteriële eigenschappen, ademende werking en de kleur wit. In de zorg zijn comfortabele witte instappers erg populair.
– Werk jij in de beveiliging? Dan zijn metaalvrije schoenen aan te raden. Hierdoor kun jij zonder gedoe door veiligheidspoortjes heen gaan.

Stap 3: Wat zijn jouw werkzaamheden?

Zijn jouw werkzaamheden buiten of heb jij te maken met vochtige werkomstandigheden? Dan is het slim om te gaan voor waterdichte werkschoenen. Ook kun je denken aan een antislip normering (SRC) voor meer grip.

Heb jij veel te maken met elektrische apparaten? Dan wordt het aangeraden om te kiezen voor een schoen met ESD normering. Deze normering

Voor beroepen waar veel gelopen wordt, speelt het loopcomfort een grote rol in de juiste schoenkeuze. Door een lichte schoen te nemen, worden jouw benen en voeten minder snel moe.

Stap 4: Persoonlijke voorkeuren

Draag jij liever lage of hoge werkschoenen? Het voordeel van lage werkschoenen is dat je vrijer met jouw enkels kan bewegen. Hoge werkschoenen bieden meer versteviging en beschermen jouw achillespees.

Moeten jouw werkschoenen puur functioneel zijn of wil je ook graag een mooie uitstraling? Je kunt een schoen puur kiezen voor zijn functie, soms met een lichtelijk lompe uitstraling. Ook kun je gaan voor sportieve sneakers of nette veiligheidsschoenen met meer stijl.

Ook kun je voorkeur hebben in het type veiligheidsneus. De stalen variant veiligheidsneus is waarschijnlijk de meest bekende. Ook heb je een composiet veiligheidsneus. Wat zijn de verschillen?

– Composiet is lichter dan staal
– Staal is goedkoper dan composiet
– Staal is compacter/sterker dan composiet; hierdoor heb je bij staal een minder grote (lompe) neus nodig voor hetzelfde effect

Stap 5: Wat is jouw budget?

Er zijn werkschoenen in elke prijsklasse. Het voordeel van het duurdere segment, is dat ze vaak wat duurzamer zijn. Hierdoor gaan de schoenen langer mee en hoef je ze minder snel te vervangen. Goedkope werkschoenen zijn ideaal voor bijvoorbeeld de uitzendbranche, omdat ze voor korte tijd veel gebruikt worden.

Gerelateerde artikelen

Dit zijn de populairste caterings van afgelopen jaren

Shutters in heel Nederland voor een stijlvolle finishing touch

Airpods hoesje is de manier om langer te doen met je oortjes