Aeroxspecials
Image default
Auto's en Motoren

Waar rekening mee houden bij het afsluiten van een motorverzekering?

Wanneer je de trotse eigenaar bent geworden van een motor spreekt het voor zich dat je rekening zal moeten houden met enkele praktische aandachtspunten. Eén van deze aandachtspunten heeft te maken met het afsluiten van een verzekering voor je motor. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat je geconfronteerd wordt met dezelfde verplichting als degene die geldt voor auto’s. Met andere woorden, elke motor die op de Nederlandse openbare weg wordt gebracht dient verplicht voorzien te zijn van een WA-verzekering. Zou jij graag precies willen ontdekken waar je bij het afsluiten van een motorverzekering allemaal aandacht aan dient te besteden? Dan is het zeker een aanrader om je even te verdiepen in de informatie die je hieronder aantreft.

Drie belangrijke factoren om rekening mee te houden bij je motor verzekeren

Het aanbod op de verzekeringsmarkt zorgt ervoor dat een motorverzekering afsluiten tegenwoordig voor iedereen perfect tot de mogelijkheden behoort. Dit betekent echter niet dat iedereen zomaar gebaat is bij dezelfde motorverzekering. Er zijn in principe dan ook drie verschillende factoren die uitermate belangrijk zijn om rekening mee te houden. Het gaat daarbij om de volgende:

  1. Het budget dat je vrij kan maken voor het betalen van je verzekeringspremie;
  2. De waarde die de motor vertegenwoordigt die je wil laten verzekeren;
  3. Het aantal kilometers die je gaat afleggen met de motor die je wil verzekeren;

Voor heel wat mensen geldt dat ze gewoon een vergelijking uitvoeren voor de verzekering van hun motor en daarbij overgaan tot het afsluiten van de voordeligste optie. Dat is natuurlijk een piste die je kan overwegen, maar in de praktijk is dit wel behoorlijk kort door de bocht. Het is dan ook echt veel interessanter om rekening te houden met alle drie de aangehaalde factoren of aandachtspunten. Waarom? Dat vertellen we je graag hieronder!

1.) Over welk budget beschik je voor je motorverzekering?

In eerste instantie moet er rekening worden gehouden met het budget dat je te besteden hebt voor je motorverzekering. Het heeft eigenlijk geen enkele zin om een vergelijking te gaan uitvoeren tussen de verschillende motorverzekeringen op de markt zonder dat je over een goed beeld beschikt voor wat je beschikbare budget betreft. Een allrisk verzekering afsluiten voor een motor kan bijvoorbeeld in de praktijk erg interessant zijn, maar is het voor jou ook betaalbaar? Dit is een vraag waar veel mensen doorgaans niet bij stil blijven staan. Toch is dit zeker belangrijk, want de premie voor de verzekering voor je motor moet namelijk niet één keer, maar wel periodiek betaald worden. Breng daarom eens een bezoekje aan https://www.diks.nl/.

2.) Welke waarde vertegenwoordigt de motor die je wil verzekeren?

Het tweede aandachtspunt heeft te maken met de waarde die de motor vertegenwoordigt die je wenst te laten verzekeren. Op dit vlak zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat de waardes best behoorlijk uiteenlopend kunnen zijn. Vergis je dan ook niet, de aankoopprijs van een eigentijdse, zware motor kan behoorlijk hoog uitvallen. In eerste instantie zal je, je op dit vlak de vraag willen stellen of je hebt gekozen voor de aankoop van een tweedehandse of een nieuwe motor. Dit maakt reeds een significant verschil uit voor wat de kostprijs betreft van het voertuig. Op basis hiervan kan je dan vervolgens verder gaan kijken naar het soort verzekering die het meest opportuun is.

3.) Hoeveel kilometers ga je afleggen met je motor?

De derde factor heeft te maken met het aantal kilometers die je gaat afleggen met je motor. Ook voor wat dit betreft zien we in de praktijk vaak niet onaanzienlijke verschillen opduiken. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze hun motor enkel en alleen uit de garage halen wanneer het bijvoorbeeld zeer mooi weer is. Indien dat ook geldt voor jou is het waarschijnlijk net wat minder interessant om ervoor te kiezen om te kiezen voor het afsluiten van een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Dat wordt een ander verhaal wanneer je de motor bijvoorbeeld wel elke dag gaat gebruiken voor het woon- werkverkeer. In dat geval is het risico namelijk veel groter.

Bovenstaande maakt duidelijk dat je sowieso bij een motorverzekering afsluiten ook rekening zal willen houden met het aantal kilometers die je aflegt. Voor menig aantal mensen geldt dat zij dit niet doen met als gevolg dat ze uiteindelijk toch de verkeerde keuze maken voor hun motorverzekering.

Extra mogelijkheden om te besparen op je motorverzekering

Wil jij er zeker van kunnen zijn dat je voor jouw motorverzekering altijd kan rekenen op de laagst mogelijke kosten? Dit ongeacht het feit of je nu kiest voor het afsluiten van de wettelijk verplichte WA-verzekering of voor bijvoorbeeld de allrisk? Dan zijn er zeker verschillende zaken waar je bij stil bij kan blijven staan. Het gaat hierbij meer concreet om de volgende:

  1. Zorg ervoor dat je altijd de motorverzekeringen op de markt gaat vergelijken;
  2. Hou rekening met het eventuele eigen risico dat geldt voor je motorverzekering;
  3. Liquideer eventuele extra dekkingen waar je eigenlijk geen behoeften aan hebt als je je motor verzekeren;

In het bijzonder rekening houden met het eigen risico dat geldt voor een motorverzekering blijkt in de praktijk een niet onbelangrijke factor te zijn waar vaak niet bij stil wordt gestaan. Het eigen risico oefent nochtans een niet onaanzienlijke invloed uit op de periodieke verzekeringspremie  die moet worden betaald. Des te hoger het eigen risico is gelegen, des te lager de premie kan uitvallen.

Je motorverzekering vergelijken is altijd een echte must!

Tot slot is het altijd van belang om eerst even je motorverzekering te vergelijken voordat je tot het afsluiten over gaat. Voor elk type van verzekering die wordt afgesloten voor gemotoriseerde voertuigen geldt namelijk in de praktijk dat ze erg concurrentieel is. Wat betekent dit nu precies? Dit betekent dat verzekeraars graag net wat meer inspanningen leveren om de premie te drukken. Dat is voor jou natuurlijk zeer interessant, alleen moet je die mogelijkheid dan wel benutten. Dat kan in de praktijk enkel en alleen wanneer je ervoor kiest om een grondige vergelijking uit te voeren. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, het vergelijken van je motorverzekering is zeker een absolute must!