Aeroxspecials
Image default
Woningen

Belangrijke cijfers bij het kiezen van een makelaar in Rotterdam

Een makelaar kiezen in Rotterdam valt nog niet mee. Er zijn ontelbaar veel aanbieders en allemaal gaan ze maar wat graag aan de slag voor je. Het kan behoorlijk lastig zijn om een goede keuze te maken voor een makelaar die het beste met je voorheeft en tegelijkertijd niet te veel kost en je woning voor de beste prijs verkoopt of aankoopt. Enige kennis van relevante cijfers is dan ook wenselijk aangezien je daarmee een stuk sterker staat in je onderhandelingen met verschillende makelaars.

Hou deze cijfers in je achterhoofd bij het kiezen van een makelaar

In Rotterdam alleen zijn er meer dan 200 makelaars actief. En dan hebben we het nog niet eens over de makelaar in Capelle aan den IJssel of de makelaar in Schiedam die ook in Rotterdam actief is. Omdat er veel makelaarskantoren zijn, specialiseren veel makelaars zich op een specifiek stadsgedeelte. Een makelaar die zich specialiseert in Rotterdam-Zuid of het centrum bijvoorbeeld.

Daarna zijn de makelaarskosten een belangrijke overweging voor het kiezen van een makelaar. De meeste makelaars rekenen met 1% makelaarscourtage. Dat betekent dat 1% van de verkoopwaarde van de woning betaalt wordt aan het makelaarskantoor. Gemiddeld komt dit neer op een kostenplaatje van net geen €5000,-. Het kan ook anders sommige kantoren rekenen makelaarskosten op basis van een vast bedrag. Dat maakt de kosten een stuk overzichtelijker, zeker omdat je dan precies weet waar je voor betaalt.

Wees vooral niet terughoudend in het vergelijken van makelaars. Wist je dat het vergelijken van verschillende makelaars je een besparing van ruim €1000,- op kan leveren?

Het juiste moment om te verkopen?

Kijk ook naar het moment van verkopen van een woning. Een hoge huizenprijs is aan de ene kant gunstig omdat je meer voor je huis krijgt. Dat betekent vaak ook dat de makelaarskosten een stuk hoger liggen. Als je bovendien een nieuw huis wilt kopen ben je een groot deel van je winst kwijt aan de verhoogde hypotheek van een nieuwe woning. Bespreek dit met je makelaar voordat je daadwerkelijk overgaat tot de aan- of verkoop van een woning.