Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die meestal zijn gemaakt van silicium. Silicium is een scheikundig element dat alleen stroom geleidt als er licht op valt. Er ontstaat dan elektrische stroom tussen de positieve lading en negatieve lading in de cel. Dat wordt gelijkstroom genoemd. Zonnepanelen zetten het opgevangen licht om in elektrische energie en de omvormer zet dit om in wisselstroom, dat is de stroom die we dagelijks in het stopcontact gebruiken. De omvormer stuurt de overgebleven stroom naar het elektriciteitsnet om te gebruiken. Het rendement op zonnepanelen is in de maanden maart tot en met oktober het hoogst, dit komt omdat er dan het meeste licht schijnt en de temperaturen het gunstigst zijn.
Werken zonnepanelen ook in de winter?Ook in de winter en de herfst leveren zonnepanelen rendement op. Zonnepanelen werken niet alleen op zonlicht, maar op al het licht. Daarom werken ze ook bij bewolkt- of regenachtig weer.
Zonnepanelen en sneeuwIn Nederland kan er in de winter ook sneeuw vallen. Werken de zonnepanelen dan ook? Als er veel sneeuw op de zonnepanelen valt, kan het ervoor zorgen dat de zonnepanelen minder rendement gaan opleveren. In het ergste geval, bij veel sneeuw, kan dit naar het nulpunt dalen. Om te voorkomen dat de sneeuw op de zonnepanelen blijft liggen, kunt u de zonnepanelen in de winter in een hoek van minimaal 40 graden laten plaatsen. De sneeuw schuift dan vanzelf van de zonnepanelen af. Dit is niet bij iedereen mogelijk, in het geval het niet mogelijk is, kunt u ook met een zachte borstel de sneeuw van de zonnepanelen afhalen. Gebruik hierbij nooit iets hards, zoals een ruitenkrabber. Dit kan de zonnepanelen beschadigen. Dus ondanks de wisselende seizoenen in Nederland, leveren zonnepanelen ook in de herfst en de winter nog steeds voldoende op.
Hogere temperatuur: lagere opbrengstDe ideale opbrengst voor de zonnepanelen is bij een temperatuur van maximaal 25 graden. Bij hogere temperaturen daalt de opbrengst. Voor elke 10 graden in temperatuurstijging daalt de opbrengst met ongeveer 5%. De lentemaanden leveren de meeste energie op, in deze maanden is het nog relatief koel maar schijnt wel veel de zon.
Hoeveel stroom levert uw dak op?Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel stroom de zonnepanelen gaan opleveren.
De opbrengst van de zonnepanelenHet vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling – dus recht onder de zon bij helder weer midden op de dag – zou kunnen worden opgewekt. De opbrengst van zonnepanelen is niet gelijkmatig doordat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. Ook factoren zoals schaduw en de plaatsingsrichting beïnvloeden de opbrengst. Als u nu uw zonnepanelen laat installeren kunt u de investering gemiddeld binnen zes jaar terugverdienen.
Minder CO2-uitstootHet opwekken van zonnestroom is beter voor het milieu, bij het opwekken komen er geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Gemiddeld bespaart u met een set van 10 zonnepanelen op uw dak 1400 kilo CO2 per jaar. Daarentegen kost de productie van de zonnepanelen natuurlijk wel energie, die zorgen voor CO2-uitstoot. Deze uitstoot is gemiddeld na 2 tot 3 jaar gecompenseerd.
|
De werking van zonnepanelen
