Aeroxspecials
Image default
Gezondheid

Fors minder zorg geleverd in gehandicaptenzorg in 2020 door corona

Dat Corona overal en in elke bevolkingsgroep toeslaat is een feit, maar bij de ene groep heeft het wat meer impact dan bij de andere. Mensen met een handicap ondervinden bijvoorbeeld over het algemeen veel meer hinder van de maatregelen dan mensen zonder beperking.

Zorg moet worden ingehaald

Tijdens de coronacrisis in 2020 is er minder zorg geleverd dan is afgesproken tussen zorgaanbieders- en verzekeraars. Het gevolg hiervan is dat wachttijden nog verder zijn opgelopen met alle gevolgen van dien. Dit stelt een rapport Zintuiglijk gehandicaptenzorg 2021 van de Nederlandse Zorgautoriteit over de effecten en de contractering bij de nieuwe bekostiging vast. Dit is niet wenselijk, gezien het feit dat er niet minder zorgvraag komt uit deze hoek. Dat is wel te zien aan het aantal openstaande gehandicaptenzorg vacatures.

Te weinig doorverwezen naar specialist

Patiënten zijn te weinig naar specialisten die auditieve of visuele beperkten helpen doorverwezen ten gevolge van de coronacrisis. Dit betekent niet dat deze mensen geen zorg meer zullen krijgen. Ze worden alsnog doorverwezen mocht dit nodig zijn, waardoor de zorg dus wordt ingehaald. Dat komt bovenop de zorgvragen die ondertussen ook nog binnenstromen. Specialisten gaan het dus druk krijgen en wachtlijsten gaan oplopen. Een positieve noot die de coronacrisis met zich heeft meegebracht is het verplicht digitaliseren van de zorg. Hierin zijn flinke stappen gezet het afgelopen jaar ten gunste van de patiënt.

NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) biedt hulp

De NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) heeft de afgelopen jaren de gesteging zorg(kosten) en de oorzaken hiervan in de gaten gehouden. Ook bekeken ze wat de effecten waren van de contractering bij de nieuwe bekostiging. Bij dit rapport worden ook de risico’s en aanbevelingen gevoegd. De NZa moedigt het aanbieden van meer passende zorg aan, zoals bij taalontwikkelingsstoornissen die exponentieel zijn gestegen de laatste jaren. Het kan zijn dat regelgeving wordt aangepast door NZa en het kan zijn dat ze ondersteuning bieden door middel van nuttige analyses.

https://www.zorgdesq.nl/vacatures-gehandicaptenzorg/