Aeroxspecials
Image default
Woning en Tuin

Het onderhouden van een parketvloer

Een parketvloer vraagt iets meer onderhoud dan laminaat. Dat is zeker zo bij een massief parket. Hier staat dan wel weer tegenover dat een parketvloer vele jaren langer mee gaat dan de gemiddelde laminaatvloer. Als een parketvloer wordt gelegd dan is het hout voorzien van een olie- of laklaag. Deze zorgt ervoor dat het hout in goede conditie blijft en dat vuil geen kans krijgt om in het hout te trekken. Deze laag vraagt echter wel wat onderhoud. De frequentie daarvan hangt af van de intensiteit waarmee de vloer wordt belast.

Zo reinig je parket

Behalve het reguliere reinigen is het soms nodig om de parketvloer intensief te behandelen. Gemiddeld gebeurt dit eens per jaar. Maar als de vloer minder intensief wordt gebruikt kan dit onderhoud ook minder frequent plaatsvinden. Allereerst moet de vloer worden gereinigd om de restanten van de beschermende laag te verwijderen.

Omdat de vloer daarna kwetsbaar is, wordt aangeraden om de nieuwe laag lak of olie direct daarna aan te brengen. Deze laag moet de gelegenheid krijgen om goed te drogen. Als je de mogelijkheid hebt om na het aanbrengen van deze laag de woning voor enkele uren te verlaten is dat ideaal.

Tip: Onderhoud je parketvloer op een warme zomerdag. De beschermlaag zal dan snel drogen en dat proces kun je als je geluk hebt buiten in de tuin afwachten.

Houd je parketvloer langer mooi

Wanneer je het onderhoud van een parketvloer serieus neemt zal deze zeker veel langer meegaan. De leverancier bij wie je je parket gaat kopen van de vloer kan je adviseren over de te gebruiken producten. Bij iedere soort parketvloer kan dit verschillen, volg deze adviezen dan ook bij voorkeur goed op. Ook dit verlengt de levensduur van je parketvloer.