Aeroxspecials
Image default
Bedrijven

Hoe belangrijk is slapen

Slaap heeft invloed op veel van de chemicaliën in je lichaam, waaronder serotonine. Mensen met een tekort aan serotonine hebben meer kans op een depressie. Je kunt een depressie helpen voorkomen door ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid slaap krijgt: tussen de 7 en 9 uur per nacht. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die minder uren per nacht slapen, meer kans hebben op overgewicht of obesitas. Er wordt gedacht dat een gebrek aan slaap invloed heeft op de balans van hormonen in het lichaam die de eetlust beïnvloeden. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je de volgende dag energiek en alert voelt. Wanneer je lichaam slaaptekort heeft, gaat het in een staat van stress. De lichaamsfuncties worden op scherp gezet, wat een hoge bloeddruk en de aanmaak van stresshormonen veroorzaakt. Hoge bloeddruk verhoogt het risico op een hartaanval en beroerte, en de stresshormonen maken het moeilijker om in slaap te vallen.

Slaap vermindert stress

Slaap is een krachtige stressverlichter. Het verbetert de concentratie, reguleert de stemming en verscherpt het oordeel en de besluitvorming. Een gebrek aan slaap vermindert niet alleen de mentale helderheid, maar ook ons ​​vermogen om met stressvolle situaties om te gaan. Dit komt gedeeltelijk door de impact van chronisch hoge cortisolspiegels. Slaap van slechte kwaliteit of een gebrek aan slaap verhoogt in zijn geheel onze cortisolspiegels. Hoge cortisolspiegels zijn belangrijk op korte termijn, stimuleren alertheid en waakzaamheid, verhogen hartslag en bloeddruk, maar kunnen op den duur systemische ontstekingen veroorzaken en onze hormonale balans verstoren. Je hoofd is van cruciaal belang om goed te kunnen functioneren, net als tijdens het fietsen heb je een helm nodig. Op zoek naar een geschikte helm? Dan kun je een helm kopen zowel online als fysiek in de winkel.

Slaap verbetert je geheugen

Het verband tussen slaap en geheugenverwerking is goed ingeburgerd. Slaap dient als een kans voor de geest om alle prikkels te verwerken die we hebben opgenomen terwijl we wakker zijn; en veroorzaakt veranderingen in de hersenen die neurale verbindingen versterken en ons helpen herinneringen te vormen. Deze herinneringen kunnen later worden geraadpleegd op door middel van een proces genaamd ‘recall’, dat is de reden waarom leraren benadrukken het belang van een goede nachtrust voordat het nemen van een toets. Het is ook belangrijk op te merken dat hoewel het verband tussen slaap, leren en geheugen complex is, we allemaal de impact hebben ervaren die een gebrek aan slaap kan hebben op onze concentratie en het vermogen om efficiënt te leren, dus het is belangrijk om een ​​goede slaapkwaliteit te krijgen niet alleen om ons vermogen om nieuwe informatie te verwerven te maximaliseren, maar ook om de informatie later op te roepen en met anderen te delen. Wil jij een verzwaringsdeken kopen? Dan wil ik je graag doorverwijzen naar de aangegeven link!