Aeroxspecials
Image default
Auto's en Motoren

Hoe je met een kind op een bromfiets kunt rijden

Er zijn veel personen die een bromfiets hebben gekocht om zich gemakkelijk door de stad of op het platteland te verplaatsen. Het helpt hen reistijd te besparen, omdat ze bijvoorbeeld de files en parkeerproblemen van het reizen met een auto kunnen vermijden. Maar wat als jij met jouw kind op een bromfiets op pad wilt gaan? Iets wat je kunt doen voor het vervoer naar school bijvoorbeeld. Mag een kind dan wel altijd als een passagier meegenomen worden? Zo ja, vanaf welke leeftijd? En heb je kinderhelmen voor op de bromfiets nodig? Op deze vragen geven we je een antwoord.

De wettelijke vereisten

 

In principe mogen alle kinderen achterop een scooter of bromfiets meegenomen worden. De kinderen jonger dan 8 jaar moeten daarbij een veilige zitplaats in de vorm van een kinderstoeltje hebben. Al deze kinderen moeten ook een goedgekeurde helm dragen. Een helm die aan de Europese ECE-norm voldoet. Deze helmplicht zal vanaf 1 januari 2023 ook (met een goedgekeurde speed-pedelec-helm) voor de snorscooter of snorfiets gelden.

Gebruik van goede bescherming

 

Het dragen van een goedgekeurde (kinder-) helm is niet alleen voor de wet een must. Het zorgt er ook voor dat je geen grote verwondingen oploopt als je een ongeluk krijgt. Je kunt ook maar beter voor een helm met vizier kiezen. Dit zorgt er immers voor dat er geen vervelende vliegjes, stof of zand in het gezicht komt.

 

Je zou jouw kind ook beschermende kleding kunnen laten dragen. Dit om een maximale veiligheid op de bromfiets of scooter te garanderen. Je kunt hierbij aan een beschermend jack, handschoenen, lange broek, kniebeschermers en hoge schoenen kunnen denken.

Ben je bewust van de gevaren op de weg

 

Als je met een kind op een brommer rijdt, dan moet je extra voorzichtig zijn. Wees dus op je hoede voor bulten, gaten en gladde dingen (zoals water en olie) op het wegdek, om zo ongelukken te voorkomen. Dit zijn mogelijke gevaren die ook zeker door de weersomstandigheden bepaald worden.

 

Accelereer soepel en geleidelijk en weet wanneer je jouw snelheid moet aanpassen. Vermijd het rijden met een hoge snelheid zonder meer zoveel mogelijk. Veiligheid staat altijd boven alles! Maak bovendien geen plotselinge bewegingen en kom ook niet te dicht bij andere voertuigen om zo een ​​aanrijding te voorkomen.

 

Vergeet nooit dat je met een kind rijdt, dus je moet altijd alert en voorzichtig zijn. Dus rijd absoluut niet onder invloed van alcohol. Ook al is het slechts één drankje bij een dagje uit op de scooter!

En als je kind op of van de motorfiets stapt, dan moeten ze dat niet aan de kant waar de uitlaatpijp zit doen. Maar aan de meer veilige kant van het voertuig en aan de zijde van het trottoir. Dit is meestal aan de rechterkant.

Houd je aan deze veiligheidstips

 

Scooteren is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als je een kind bij je hebt. Maar als jij je aan de bovenstaande veiligheidstips voor het rijden op een motorfiets houdt. Dan hoef je in principe niet al te veel zorgen te maken. Onthoud gewoon altijd goed dat de veiligheid van jou en je kind altijd voorop moet staan!

 

Gerelateerde artikelen

Een professionele auto theoriecursus in slechts 1 dag

Verschillende lespakketten bij deze motorrijschool in Almere

Wat is Roy data?