Aeroxspecials
Image default
Aanbiedingen

Houtlook laminaat, klik laminaat of tegellaminaat? Dit zijn de verschillen

Laminaat is inmiddels breed omarmd door Nederlandse huiseigenaren. Er is geen huis te vinden waar geen laminaatvloertje ligt. Dit is ook niet zo gek, je hebt namelijk eindeloos veel keuze in laminaatvloeren. Van houtlook laminaat dat bijna niet van echt te onderscheiden is tot betonlook laminaat of tegellaminaat. Maar wat is nu precies het verschil tussen al deze soorten laminaat? Wij leggen het je uit. 

Kleur en dessin 

Dit is natuurlijk het meest voor de hand liggende verschil tussen de verschillende soorten laminaat: de kleur en het dessin. Het mooie van laminaat is dat het te produceren is in alle mogelijke kleuren – je hoeft dus geen rekening te houden met kleureigenschappen van bepaalde houtsoorten. Dit betekent dan ook dat je laminaat kunt vinden in lichtgrijs, beige, zwart, wit en meer. Toch kiezen veel mensen ervoor om wel dichtbij de houtlook te blijven. Met een laminaatvloer creëer je namelijk de illusie van een mooie houten vloer zonder dat je de prijs van een echte houten vloer betaalt. 

Ook de print of het dessin verschilt per laminaatvloer. De houtnerf is misschien wel de meest bekende print maar ook natuursteen laminaat of laminaat met betonlook zijn voorzien van een kleurovergangen die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. 

Kliklaminaat of laminaat met lijm verbinden 

Laminaat werd altijd gelegd door twee planken met elkaar te verbinden waarvan de één een uitstekend randje had en de ander een groef. De rand werd bestreken met lijm en zo aan de andere plank bevestigd. Dit is echter een vrij arbeidsintensieve klus. Daarom is kliklaminaat ontwikkeld. Dit type laminaat gaat uit van een soortgelijk principe, maar moet enkel in een bepaalde hoek aan de andere plank worden bevestigd. Zodra de planken bevestigd zijn in die hoek, klikken ze in elkaar en vallen ze mooi aaneengesloten op de grond. 

Kliklaminaat is dan ook verreweg het meest populaire type laminaat. Daarnaast heb je ook PVC laminaat, wat veelal vrij gelegd of gelijmd wordt aan de vloer. Beide manieren hebben hun eigen voor- en nadelen maar zien er piekfijn uit in jouw huis.

Laminaat met of zonder v-groef 

Wanneer je voor houtlook of tegellaminaat kiest, heb je ook nog eens de keuze uit laminaat met of zonder v-groef. Een v-groef is een kleine rand die ontstaat tussen de planken wanneer deze aan elkaar worden gelegd. Er wordt veelal voor een v-groef gekozen omdat dit de illusie van een echte houten vloer versterkt. 

Je kunt er echter ook voor kiezen om je laminaatvloer naadloos door te laten lopen. Dit maakt het schoonmaken van de vloer erg gemakkelijk. Er kan namelijk geen vuil achterblijven in de groeven tussen de planken. 

Welk laminaat kies jij? 

Er zijn zoveel verschillende soorten laminaat dat het voor jou als consument natuurlijk moeilijk kiezen is. Laat je daarom adviseren door een vloerspecialist als Bebo Parket. De experts van Bebo Parket denken graag met je mee en zorgen ervoor dat je precies krijgt wat je zoekt!

https://www.beboparket.nl/

Gerelateerde artikelen

Welke make-up gebruik jij?

Welke laminaatvloer past bij mij? Wij helpen je met deze keuze

De perfecte zomerse Ibiza outfit