Als het mooi weer wordt kun je overal in de buurt tegen etenstijd de lekker geur van een houtskool BBQ ruiken. Houtskool is nog altijd een zeer populaire manier om te barbecueën, ondanks dat het bij een barbecue op gas wat gemakkelijker is om de gerechten te bereiden. Het houtskool zorgt echter voor de specifieke barbecuesmaak, die door veel mensen erg lekker wordt gevonden. Een houtskool BBQ heeft echter naast de smaak voordelen ook wel een aantal nadelen. Eén van de grootste voordelen is, dat een nieuwe BBQ in aanschaf vrij voordelig is. Denk aan de veiligheidHet lastige bij een houtskool BBQ is, dat je ontzettend moet opletten dat er geen brand ontstaat. Dat zou op een aantal manieren kunnen. Ten eerste als de BBQ omvalt tijdens het bakken. De gloeiende briketten die op de grond vallen kunnen er in het ergste geval de oorzaak van zijn dat er een grote brand ontstaat. Ook bij het aansteken moet je voorzichtig zijn. Gebruik het liefst aanmaakblokjes of een brikettenstarter. Probeer nooit slim te zijn en de briketten aan te steken met spiritus of met een gasbrander. Daardoor kan er een steekvlam ontstaan, met brandwonden of een brand als gevolg. Wat is de beste houtskool BBQ?Als je op zoek gaat naar een houtskool BBQ heb je keus uit een aantal bekende merken. Dat zijn Weber, Outdoorchef, Big Green Egg en Barbecook. Wat aanschafprijs moet je denken aan een bedrag tussen enkele tientjes en een paar honderd euro, als zal er voor de Big Green Egg wat dieper in de buidel moeten worden getast. Let bij je keus in elk geval op de veiligheid en kies een model uit dat stabiel staat. Vaak zijn er ook de nodige accessoires verkrijgbaar. Nuttig zijn spatels, een goede tang om het vlees om te kunnen draaien, een thermometer, borstels om het barbecuerooster schoon te maken en een brikettenstarter. Leer de juiste temperatuur gebruikenAnders dan bij een gasbarbecue is het bij een houtskool BBQ soms wat lastiger om de temperatuur in bedwang te houden. Bij de betere barbecues kun je dat doen met behulp van ventilatiegaten. Die hebben regelbare openingen aan de boven- en de onderzijde. De ventilatiegaten aan de onderzijde van de barbecue hebben als doel om zuurstof aan het vuur toe te voegen. De bovenste gaten zorgen ervoor dat verbrande gassen kunnen ontsnappen. Door met de grootte van de openingen van beide gaten te spelen is het prima mogelijk om de temperatuur van een houtskool BBQ onder controle te houden. Naar de winkelHet succes van een barbecue wordt bepaald door de kwaliteit van de ingrediënten en de vaardigheden van de kok. Voor de ingrediënten kun je het beste naar een speciaalzaak gaan, zoals een slager of een vishandel. Ook op de markt zijn goede ingrediënten verkrijgbaar. Vergeet niet om voor de houtskool BBQ briketten of houtskool mee te nemen. Als je laat bent met het doen van boodschappen loop je het risico dat sommige producten uitverkocht zijn. Zorg dus altijd voor alternatieve ingrediënten. Dan heb je in de winkel nog de mogelijkheid om te switchen. Kijk op BBQ-deal.nl voor de beste barbecue aanbiedingen online. |
Lekker barbecueën op houtskoo
