Aeroxspecials
Image default
Zakelijk

Ontdek driedimensionaal printen

De technologie is de laatste jaren snel veranderd. Het is bijna onmogelijk om bij te blijven. Computers worden steeds geavanceerder en randapparatuur zoals printers ook. Waar je vroeger op de printknop drukte om je document af te drukken, kon je alleen maar kiezen tussen een zwart-witte print of kleur. Maar toen kwam 3D-printen om de hoek kijken. In dit artikel leren we je wat 3D-printen precies is en hoe je deze printer het beste kunt gebruiken.

Additieve technologie

3D-printen is een driedimensionale printtechniek waarbij je bijvoorbeeld met computer gemaakte bouwtekeningen omzet in een 3D-object print. Dit gaat laag voor laag en leidt uiteindelijk tot een uniek tastbaar product. 3D-printen kun je gerust een revolutie onder het printen noemen omdat je met een 3D-printer zo goed als alles kunt namaken.

Op zoek naar een leuk cadeau? Print het gewoon uit. Wil je een nieuw ornament in huis, druk op de knop van je 3D-printer en voor je het weet heb je dat Boeddhabeeld in je woonkamer staan. Breng je veel tijd door in een online omgeving zoals betFIRST en wil je hetzelfde thuis? Print dan je eigen pokerfiches en organiseer een pokeravond met je vrienden. Fotolijsten, een schaakbord, bloemenvazen en plantenbakken, de mogelijkheden van de printer zijn eindeloos.

Printsoftware

De technologie die bij 3D-printen wordt gebruikt is ingewikkeld. Gelukkig doen de printers zelf het meeste werk en is het meer een kwestie van het kiezen van de juiste printer die het beste bij je wensen past. De printers van nu doen het gelijk als je de stekker in het stopcontact steekt. Dat heet in het vakjargon ‘Plug-and-play’. Je hoeft het alleen maar te vullen. Zelf een 3D-model maken kan lastig zijn, dus begin met al bestaande modellen die je vindt op internet. Voor het printen heb je ‘slicersoftware’ nodig die je te printen model in lagen opbouwt. Er is speciale slicer software voor beginners.

Printmateriaal

Een 3D-printer vul je met hars of ASA-filament. Wil je opvallende projecten printen, gebruik dan duurzame hars. Duurzame hars is onbreekbaar en heeft een lage wrijving. Daarom wordt deze hars het meest gebruikt voor visueel aantrekkelijke objecten. ASA-filament is waterbestendig en bestaat in hout-, plastic- en metaaluitvoeringen. Het is bestand tegen UV en chemicaliën, dus goed voor producten voor buitengebruik.

Hoe duur is 3D-printen?

Het klinkt allemaal fantastisch, dus dan denk je al snel dat het waarschijnlijk erg duur zal zijn. Dat klopt, het is niet voor iedereen weggelegd. Een professionele 3D-printer kost tussen de 10.000 en een miljoen euro. Dan hebben we het over printers voor professionele bedrijven. Particuliere printers voor thuisgebruik kosten tussen de € 1000 en € 4000.

3D-printen kost ongeveer € 0,10 per driedimensionale cm. Gemiddeld is dat € 72 per uur. Een klein eenvoudig boeddhabeeldje kost gemiddeld drie uur, dus dat komt neer op € 250 voor een kleine boeddha. Je ziet, het is niet goedkoop. Misschien wordt het in de toekomst betaalbaarder.

 

Tenslotte

3D-printen in het algemeen is niet eenvoudig, ook al zijn printers een stuk eenvoudiger geworden. Je moet begrijpen wat je doet als je 3D-print of bereidt zijn erover te leren. Het is in ieder geval niet ‘een druk op de knop’, maar als je het eenmaal begrijpt, zijn de mogelijkheden eindeloos.