Aeroxspecials
Image default
Auto's en Motoren

Ritregistratie bijhouden bij variabele bijtelling

Het is een jaarlijks terugkerend item: wat is variabele bijtelling en kan het de huidige bijtelling gaan vervangen? Aangezien dit een positieve verandering zou zijn voor de gemiddelde zakelijke rijder, is er een onderzoek gestart. We vertellen u onderstaand meer.

 

Wat is variabele bijtelling?

Variabele bijtelling houdt in dat er niet langer betaalt voor de auto waarin u rijdt, maar het aantal privékilometers dan met de auto wordt gereden. De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) heeft in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Mobiliteitsalliantie onderzoek gedaan naar de effecten op de mobiliteitskeuze als de kosten voor het privégebruik anders zijn dan dat ze nu zijn. Dit onderzoek heeft geduurd van eind 2020 tot medio 2021. Wat blijkt: Als de berijder niet langer per maand maar per kilometer zou betalen, gaat de gemiddelde bestuurder 15 procent minder privé rijden.

 

Variabele bijtelling vs huidige bijtelling

De gemiddelde zakelijke rijder rijdt gemiddeld 33 procent van het aantal kilometers per jaar privé. Hierover wordt belasting gerekend, beter bekend als de bijtelling. Dit is vastgesteld op een percentage van 22 procent van de catalogusprijs van de auto. Voor elektrische auto’s gelden andere percentages. De belasting over de auto van de auto wordt maandelijks via loonbelasting ingehouden. Dit is eigenlijk niet eerlijk, want een berijder die nauwelijks privékilometers maakt, betaalt relatief meer dan een berijder die veel privékilometers rijdt.

 

Ritregistratie bij variabel bijtellen

Gekeken naar de belangen van iedere zakelijke rijders, is het eerlijker om bijtelling te berekenen op basis van het privégebruik van de auto. De onderzoeksresultaten tonen ook aan dat de gemiddelde bestuurder 15 procent minder privé is gaan rijden vanwege het variabel bijtellen. Met een sluitende ritregistratie kan aangetoond worden hoeveel zakelijke en hoeveel privékilometers er zijn gereden. Zo kan eenvoudig gezien worden hoeveel bijtelling er per jaar betaald wordt.

https://www.trackjackeurope.com/variabele-bijtelling/