Aeroxspecials
Image default
Zakelijk

Rittenregistratie Tesla

Het aantal gereden privé-kilometers met de auto van de zaak is Eén van de meest voorkomende conflicten bij de Belastingdienst. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar aan privékilometers in je zakelijke auto rijdt, dan geldt de bijtelling. Je moet dan maximaal 25% van de waarde van je auto bij het inkomen in box 1 optellen. In dit blog vertellen we je meer over Rittenregistratie Tesla.

De ritten registreren

Hier worden veel rechtszaken over gevoerd. En meestal trekt de fiscus aan het langste eind. Zeker nu de Belastingdienst om te controleren of de rittenregistratie wel deugt, ook de camerabeelden van de politie mag gebruiken…

De fiscus stelt dat er sprake is van inkomsten wanneer je met een auto van het bedrijf, bijvoorbeeld een Tesla, meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Indien je wilt aantonen dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé hebt gereden, dan is het van verstandig om van iedere rit een gedetailleerde administratie bij te houden en ritten registreren.

De Belastingdienst stelt strenge eisen aan de rittenregistratie. Je kunt de rittenadministratie handmatig bijhouden of een registratiesysteem in jouw Tesla laten inbouwen.

De belangrijkste zaken die je moet bijhouden zijn:

  1. Het merk, het type en het kenteken van de auto
  2. De periode waarin de auto beschikbaar is geweest
  3. Per rit:
  • de datum;
  • de begin- en eindstand van de kilometerteller;
  • het adres van vertrek en aankomst;
  • de gereden route als deze afwijkt van meest gebruikelijke route;
  • het karakter van de rit (privé of zakelijk);
  • de privé-omrijkilometers bij een rit met zakelijke en privékilometers.

De bijtelling

De bijtelling op het inkomen wordt berekend op basis van een percentage van de nieuwprijs van de auto. Het percentage wordt bepaald door jouw autokeuze én door bijkomende CO₂-uitstoot. Over dit bedrag betaalt je werkgever voor je loonbelasting. Je houdt dan netto op jouw salaris minder over. Rij je eenmaal een nieuwe leaseauto, dan verandert het percentage niet meer. Deze is dan maximaal 5 jaar geldig. Voor een rittenregistratie van Tesla geldt 8% bijtelling, omdat het een volledig elektrische auto gaat. Bij de hybride, diesel- en benzineauto’s ligt dit op maar liefst 22%.

Maar let op: voor volledig elektrische auto’s geldt het bijtellingspercentage van 8% sinds 2020 tot een maximaal bedrag van 45.000 euro. Voor bedragen daarboven geldt het dan algemene bijtellingspercentage van 22%. Uitzondering hierop zijn auto’s die op waterstof rijden.

Conclusie

Kom niet voor onverwachte kosten en maak gebruik van automatische rittenregistratie Tesla!