Aeroxspecials
Image default
Bedrijven

Social Engineering

Laat u niet verleiden door mooie praatjes

Social Engineering is een methode waarbij een hacker (computerkraker) een computer probeert te kraken zonder een onderdeel van de computer te gebruiken. Bij social engineering zullen de computerkrakers een aanval op de computersystemen ondernemen door de zwakste schakel die er is in de computerbeveiliging, namelijk de mens, te kraken. Dit doen ze door gebruik te maken van de eigenschappen die een mens heeft te kraken. Ze gebruiken het vertrouwen van de mens, nieuwsgierigheid, onwetendheid, hebzucht en angst. Door hierop op een handige manier in te spelen, proberen ze belangrijke informatie te verzamelen. De hacker kan op die manier dichter bij de informatie komen die hij wil gebruiken.

Hoe werkt een social engineer?

De social engineer zal zich op de eerste plaats voordoen als iemand anders dan dat hij of zij in werkelijk is. Hij of zij wil door een vertrouwenwekkende rol te spelen informatie lospeuteren. Zou hij of zij op een andere manier de nodige informatie willen krijgen, dan zijn daar veel hogere kosten voor nodig en meer werk. Laat u nooit verleiden door een mooiprater die vervolgens gegevens van u wilt hebben.

De werkmethode van een social Engineer

Hij of zij zal eerst met u contact proberen te maken. In veel gevallen doen ze zich voor als een helpdeskmedewerker. Hij of zij zal beginnen met de mededeling dat er een probleem is met uw computer. Wanneer u uw wachtwoord en gebruikersnaam doorgeeft, dan zal dat worden opgelost. Wanneer u de gegevens geeft, dan zal de hacker met de gegevens die hij of zij dan van u heeft intussen belangrijke informatie van u hebben opgezocht, zodat hij of zij met een nog geloofwaardiger verhaal komt. Trap niet in de mooie praatjes, omdat u dan slecht weg kunt komen

.

Mailtjes die niet te vertrouwen zijn

Ook kunt u een mail ontvangen die is voorzien van een belangrijke tekst. U wordt op een slinkse manier belazerd. Er wordt geprobeerd vertrouwelijke gegevens los te peuteren, zoals uw pincode of creditcardnummers. Er wordt geprobeerd door middel van deze technieken het Trojaans paard op uw computer te installeren. De hacker kan dan de computer gebruiken voor zijn of haar eigen doeleinden. De belangrijkste manier om u te weren tegen social engineering is het creëren van veiligheidsbewustzijn. Trap niet in mooie praatjes en geef u gegevens nooit vrij.

https://www.auxzenze.nl/social-engineering/