Aeroxspecials
Image default
Vakantie

Waarom vakantie opnemen belangrijker is dan je denkt

Er zijn mensen die een verbeten en vastberaden werkcultuur hebben als het aankomt op het opnemen van vakantie. Veel mensen met deze werkcultuur offeren veel van hun vakantiedagen op. Ze laten betaalde vrije tijd ongebruikt. Je vakantiedagen niet opnemen kan zijn tol eisen op de gezondheid en het welzijn van werknemers.

De gevolgen van het overslaan van vakantie

Vakantie nemen lijkt misschien een luxe, maar uit onderzoek blijkt dat het een noodzaak is. De gevolgen van het overslaan van vakantiedagen zijn onder andere meer mentale vermoeidheid, ontevredenheid over het werk, angst en depressie. Bovendien kan het hele jaar doorwerken je gezondheid in gevaar brengen. Mannen lijken zelfs een verhoogd risico op hartaandoeningen te hebben als ze hun vakantiedagen overslaan. De kans op een hartaanval bij mannen die jaarlijks geen langere tijd vrij nemen is hoger dan bij mannen die hun vakantiedagen opnemen .

Vrouwelijke werknemers die vakantiedagen weggooien lopen evenveel risico op gezondheidsgevolgen als hun mannelijke collega’s. Onderzoekers ontdekten dat vrouwen die zes jaar lang slechts één vakantiedag opnamen, acht keer meer kans hadden op een hartziekte of een hartaanval dan vrouwen die twee vakantiedagen per jaar opnamen. Vrouwen die vaak op vakantie gaan, hebben minder kans op depressie, vermoeidheid en angst. Meer dan voldoende redenen om echt lekker te genieten van je vakantiedagen!

Voordelen van het opnemen van vakantie

Tijd vrij nemen van het werk geeft werknemers de kans om opnieuw contact te maken met hun romantische partners, ver weg van de dagelijkse sleur. Koppels die samen op vakantie gaan, ervaren meer romantiek in hun relatie en ze voelen zich erg close met elkaar. In het algemeen geldt dat als stellen regelmatig samen reizen en op ontdekkingstocht gaan, ze het gevoel hebben dat ze dezelfde doelen, interesses en verlangens hebben, waardoor hun relatie meer voldoening geeft.

Verlengde staat van ‘zen’

De voordelen van meditatie zijn goed onderzocht en gerapporteerd, maar weinigen weten dat studies aantonen dat vakanties hetzelfde effect kunnen hebben als een regelmatige meditatie beoefening. Zowel mediteren als het nemen van een pauze van de werkplek verlagen stress aanzienlijk en stimuleren het immuunsysteem. En het beste nieuws van allemaal: deze voordelen houden tot 10 maanden na de vakantie aan.

Gelukkiger gezinnen

Kinderen met werkende ouders geven aan dat hun ouders zowel hun werk als werkgerelateerde stress mee naar huis nemen. Bovendien zeggen kinderen van werkende ouders dat ze zelf ook veel stress hebben. Vakanties bieden alle gezinsleden de tijd om te ontspannen, af te schakelen, en de kans om contact met elkaar te maken. Zonder verplichtingen op het werk en andere dagelijkse druk, kunnen ouders hun aandacht verleggen naar de behoeften van hun kinderen, wat leidt tot meer voldoening voor het gezin.

Betere gezondheid

Regelmatig vakantie nemen heeft een aanzienlijke positieve invloed op de gezondheid van een werknemer. Vanuit het oogpunt van de geestelijke gezondheid vermindert vrij van het werk de meldingen van depressie en angst. Verbeteringen in de geestelijke gezondheid spelen ook een belangrijke rol bij het verbeteren van de lichamelijke gezondheid, aangezien verhoogde stressniveaus kunnen leiden tot hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroertes en hartaanvallen. En hoewel het duidelijk is dat het plannen van regelmatige uitstapjes deel moet uitmaken van een routinematige gezondheidsplan, suggereert onderzoek dat werknemers nog meer gezondheids- en welzijnsvoordelen oogsten als ze hun vakantietijd in de natuur doorbrengen.

Kortom, de wetenschap zegt: waar je ook heen gaat, wat je ook doet, het is belangrijk dat je je vakantiedagen maximaliseert. Je gezondheid en gezinsleven hangen ervan af.