Aeroxspecials
Image default
Bedrijven

Wat is legionella en hoe bestrijdt u het?

Legionella is een bacterie waar de mens ziek van wordt. Deze bacterie groeit in water en kan door het inademen van de aërosolen van besmet water worden opgelopen. In 1999 was er in Nederland een legionella ramp. Op 25 februari van dat jaar zijn er 32 mensen overleden aan besmetting van de legionella bacterie. Het is dan ook een zeer vervelende ziekte die u natuurlijk niemand wenst. Een legionellapreventie is dan ook nodig om er voor te zorgen dat de ziekte niet uit uw water opduikt. In dit blog artikel willen we u dan ook informeren over wat de ziekte precies is en hoe u het kunt voorkomen en bestrijden.

Legionellapreventie om de bacterie te voorkomen

Zoals altijd wordt gezegd: voorkomen is beter dan genezen. Het is dan ook van belang dat de legionella wordt voorkomen. Het eerste dat u dan ook kunt doen om legionella te voorkomen is het regelmatig laten stromen van al uw kranen. Wanneer u namelijk een kraan nooit gebruikt, kan het in de leidingen gaan zitten. Singelfitratie is een van de methodes die gebruikt wordt voor legionellapreventie. Hierdoor bent u namelijk volledig beschermd tegen allerlei verschillende ziekteverwekkers, zoals bijvoorbeeld schimmels, bacterieen en virussen. Het uiteindelijke doel is dan ook een optimale waterkwaliteit voor al uw leidingen. Ziet u onverhoopt symptomen van een legionella besmetting? Het is dan uiterst belangrijk dat u zo snel mogelijk actie onderneemt!

Hoe wordt legionella bestreden in Nederland?

Vanwege de zorgplicht in Nederland zijn gebouweigenaren verantwoordelijk voor het beheersen en bewaken van legionella in het gebouw. Legionella kan worden bestreden door regelmatig te spoelen met heet water of het water te laten stromen. Dit wordt een thermische desinfectie genoemd. De detectie van Legionella door ultrafiltratie is een van de zogenaamde alternatieve preventiemethoden. Daarnaast zijn er ook nodig verschillende methodes waarmee legionella bestreden wordt.

https://www.aquadns.nl/