Aeroxspecials
Image default
Banen en opleidingen

Het werk van een schuldhulpverlener

Wanneer particulieren of kleine bedrijven te maken hebben met problematische schulden, komt hier een schuldhulpverlener bij aan te pas. De schuldhulpverlener onderhandelt namens de cliënt in kwestie met de schuldeiser om tot een overeenkomst te komen, zodat de schulden binnen een bepaalde termijn worden opgelost. Deze termijn houdt meestal drie jaar in. Het komt weleens voor dat er een conflict ontstaat tussen de schuldeiser en de cliënt. Als schuldhulpverlener is het jouw taak om dit conflict in kaart te brengen en met beide partijen in gesprek te gaan. Het uiteindelijke doel van de schuldhulpverlener is om de cliënt weer zelfredzaam te maken.

Opleiding Schuldhulpverlener

Wanneer je graag aan de slag wilt als schuldhulpverlener, die je hier eerst een opleiding voor te volgen. De opleiding schuldhulpverlener zorgt ervoor dat je als zelfstandig schuldhulpverlener kunt werken. 

De opleiding behandelt onder andere de wetgeving, de rol als schuldhulpverlener en de verantwoordelijkheden die hierbij horen. Je leert een schuldensituatie in kaart te brengen en naar een oplossing toe te werken. Daarnaast leer je hoe je het beste kunt omgaan met cliënten. 

Wat doet een schuldhulpverlener?

Mensen die verkeren in problematische financiële schulden worden geholpen door een schuldhulpverlener. De schuldhulpverlener zoekt naar een oplossing om de schuldensituatie te herstellen. De inkomsten en uitgaven van de cliënt worden daarom goed bekeken. We spreken van een problematische schuldensituatie wanneer de cliënt zijn of haar schulden niet binnen drie jaar kan afbetalen.

De schuldhulpverlener probeert niet alleen de schuldensituatie op te lossen, maar geeft ook voorlichting om in de toekomst dergelijke schulden te voorkomen. Een schuldhulpverlener coacht de cliënt om (verdere) problemen te voorkomen. Het hoofddoel van een schuldhulpverlener is om de cliënt weer zelfredzaam te maken. Als schuldhulpverlener begeleid je hem of haar hier bij. 

Moeilijkheidsgraad opleiding Schuldhulpverlener

De opleiding tot schuldhulpverlener is niet moeilijk en voor iedereen toegankelijk. Mits je voldoende motivatie en inzet toont. De opleiding is geschikt voor zowel beginnende als ervaren schuldhulpverleners. Aan de hand van casuïstiek en praktijksimulaties word je optimaal voorbereid op de praktijk. Op het moment dat je al wat ervaring bezit, ga je tijdens de opleiding dieper in op jouw vaardigheden als schuldhulpverlener.

https://financielezorg.hoffelijk.nl/