Aeroxspecials
Image default
Auto's en Motoren

Wat verstaan we onder chiptunen?

Chiptunen is een manier om de prestaties van je motor te verhogen. Met chiptuning kun je de motor krachtiger, sneller, zuiniger en soepeler laten lopen. In feite is het dus een optimalisatie van je bestaande motor.

Een auto die je in een fabriek koopt, wordt geleverd met een standaard motor. Deze motoren zijn echter begrensd qua prestaties. Dit doen de autofabrikanten om het veilig te spelen, zodat ze er zeker van zijn dat de motor het goed blijft doen en er geen problemen ontstaan. Dit heet een zogenaamde veiligheidsmarge. Ook wordt dit gedaan zodat de motor onder slechte omstandigheden alsnog goed blijft functioneren.

Chiptuning toepassingen

Voordat we kunnen uitleggen hoe chiptuning werkt, is eerst een beetje technische kennis nodig. Elke motor die brandstof krijgt door middel van injectie, bevat een zogeheten ECU-module. ECU staat voor Electronic Control Unit. De ECU regelt zaken zoals de injectie van brandstof, hoeveel brandstof de motor krijgt, wanneer de ontsteking plaatsvindt en wanneer de gassen verwerkt worden. Dit resulteert weer dat de motor brandstof krijgt, toeren gaat draaien en voldoende stroomtoevoer via de accu krijgt. De ECU stuurt al deze gegevens door naar EPROM-chips. De veiligheidsmarge van autofabrikanten zit zowel in de ECU als in de EPROM-chips.

Bij chiptuning worden deze veiligheidsmarges als het ware doorbroken, waardoor de grenzen verhoogd kunnen worden en je dus de motor kunt optimaliseren en beter kunt laten presteren. Het is voor vrijwel elke merk auto mogelijk om chiptuning uit te laten voeren. Het maakt dus niets uit of het een mercedes chiptuning is of voor een ander merk.

https://cts-chiptuning.com/mercedes-chiptuning/