Aeroxspecials
Image default
Eten en drinken

5 factoren waar u rekening mee moet houden bij het kopen van aardappelen

Met aardappelen kunnen we ongetwijfeld veel heerlijke gerechten maken. Om aardappelen te kopen, moet u bepaalde dingen weten die het gemakkelijker maken om een bepaald gerecht te bereiden. Voor beginners die initiatief nemen om iets te koken, is het moeilijker voor hen om het type aardappel voor een bepaald gerecht te identificeren, er zijn namelijk veel verschillende soorten aardappels. Van rood, wit, Eigenheimer, paars, geel, kriel en fingerlings, met elke aardappel krijgt uw gerecht een andere smaak. In dit artikel vertellen wij u een aantal handige factoren waar u op kunt letten bij het kopen van aardappels.

Factoren die u moet weten voordat u aardappelen koopt

Er zijn bepaalde factoren die handig zijn om te weten bij het kopen van aardappelen, omdat elke aardappelsoort anders wordt gebruikt in een specifiek gerecht. Wilt u verse friet maken van aardappels dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat de aardappel was- en zetmeelachtig, roodbruin en wit is. 

1- Identificeer het type grond

De grondsoort is erg belangrijk omdat dit de hoeveelheid zetmeel in een aardappel bepaalt. Aardappelen die op klei groeien, bevatten tijdelijk het maximale zetmeel. Hoe meer zetmeel een er in een aardappel zit, hoe meliger hij wordt. Aardappelen die groeien op zandgrond, bevatten weinig zetmeel en koken daardoor medium melig.

2- Stevige en gladde aardappel met schil

Goede aardappels hebben zijn sterk en hebben een gladde schil. Kies bijvoorbeeld geen aardappels die bultjes, donkere of ingevallen plekken bevatten of een gerimpelde schil. Als er al veel kiemen op de aardappel zitten maakt dit de aardappel ook minder sterk. Echter zijn aardappels met kiemen nog wel te gebruiken.

3- Schoon en ongewassen

Koop aardappelen die redelijk schoon, glad en ongewassen zijn. Controleer indien mogelijk twee keer wanneer u aardappelen koopt. Vermijd ook aardappelen met gesneden oppervlaktes en met een groen uiterlijk. Of je nu salade, patat of soep wilt bereiden, je moet aardappelen kiezen die vrij zijn van gifstoffen.

4- Vermijd aardappel met een bittere smaak

Aardappelen met een bittere smaak zullen je gerecht verpesten, dus is het handig om aardappelen met een bittere smaak te vermijden. Ook  is het goed om te letten op aardappelen met een groenachtige tint of zweem. Als aardappelen tijdens de opslag aan licht worden blootgesteld, worden aardappelen in dat geval bitter en kunnen ze voor sommige mensen giftig zijn.

5- Uniform in grootte en vorm

Koop aardappelen die uniform van grootte en vorm zijn. Aardappelen die zwaar aanvoelen, zijn de beste aardappelsoort voor frites. Voor een gelijkmatige bereiding moet u aardappelen van gelijke grootte kiezen. Als u nieuwe aardappelen koopt, gebruik deze dan binnen 48 uur na aankoop. Kook ze voordat ze snel hun frisse smaak verliezen.

Gevolgtrekking

Het selecteren van de beste kwaliteit aardappelen is de moeilijkste taak. Daarom zullen de bovengenoemde factoren u helpen aardappelen van rassen te kopen. Houd er rekening mee dat u aardappelen na het kopen niet in de koelkast bewaart, omdat het zetmeel verandert in suiker, de smaak verandert en na het koken een donkere kleur krijgt. Het beste is om aardappels op kamertemperatuur bewaren. Aardappelen van de beste kwaliteit blijven slechts binnen een week vers. Bewaar ze na het kopen van aardappelen niet in de buurt van uien, vergeet deze factor niet.