Aeroxspecials
Image default
Kunst en Kitsch

8 schoonmaaktips voor RVS grafkunst

Hoe houdt u RVS grafkunst in optimale staat ?

RVS is in principe vrijwel onderhoudsvrij. Hoe gladder het oppervlak hoe minder vuil er aan zal hechten. Een gepolijst (spiegelend) oppervlak is zo glad dat vuil er heel moeilijk aan hecht.

 

Toch moet ook een RVS grafkunst – grafmonument net als een auto of uw ramen af en toe schoongemaakt worden. Zand in combinatie met harde wind kan als heel fijn schuurpapier werken. Het RVS kan bij te weinig schoonmaken op den duur een beetje dof worden.

 

Natuurlijk voorkomt u liever krassen op uw gedenkteken. Om te voorkomen dat u uw grafmonument door goed bedoeld onderhoud beschadigd hier een aantal tips:

Acht schoonmaak tips RVS 

 1. Vermijd schuurmiddelen of schuursponsjes Deze kunnen krasjes veroorzaken. Op een gepolijst oppervlak zijn ze uit den bozen. Op geslepen (in 1 richting geschuurd) RVS kunt u ze voorzichtig gebruiken door met de slijprichting mee te bewegen. Mits met beleid gedaan kan dit. Probeer dit altijd eerst uit op een klein oppervlak dat uit het zicht ligt.
 2. Veeg zand of vuil nooit zo maar weg met een vegertje of een droge doek. Het zal vrijwel zeker krassen veroorzaken. De spiegelende oppervlakte maakt u schoon door het vuil met overvloedig water weg te spoelen. Als het vuil goed door en door nat is kunt u het voorzichtig wegvegen met een natte doek. Zorg wel dat u voortdurend water blijft gieten. Idealiter gebruikt u gedemineraliseerd water zodat er geen zweem van kalk(vlekken) achterblijven na het opdrogen.
 3. Zijn er na het schoonmaken nog steeds vlekken zichtbaar?   Maak dan de RVS grafsteen schoon met standaard RVS reiniger, wat zeep of glasreiniger.
 4. Zitten er echt hardnekkige vlekken het RVS grafmonument? Kies dan voor een dik, zacht en vloeibaar reinigingsmiddel of een professioneel RVS reiniger van 3M. Let wel op dat de schoonmaakproducten geen bleek of chloor bevatten. Middelen op basis van alcohol zijn geen probleem.
 5. Gebruik in géén geval chloor, bleek of zoutzuur. RVS is hier niet tegen bestand.
 6. Ook zilverpoets en staalwol zijn af te raden.
 7. Serieuze roestaanslag (vliegroest) en kalkaanslag behandelt u met een middel dat Rustbuster heet. De firma Ranex levert het.
 8. Probeer het altijd even uit op een klein stukje uit het zicht ligt. Vermijd voor de zekerheid gravures en tekst. In principe zouden gravures en geëtste teksten bestand moeten zijn tegen het middel. Voor de zekerheid kunt u deze zo veel mogelijk ontzien.

 

Hoe vaak?

 • Regelmatig reinigen (schoonmaken en/of afsponsen) om de 3 maanden:
  • In het voorjaar om mogelijke pekelresten die op het grafmonument kunnen zijn neergeslagen te verwijderen. Dit is van belang als de begraafplaats in de buurt van een snelweg ligt. (gladheidbestrijding),
  • In het najaar om restanten zomervuil samen met mogelijk woestijnzand te verwijderen.
  • Een extra reiniging indien nodig of gewenst

 

Waterkwaliteit

Voor het schoonmaken van roestvrijstaal gebruikt u gewoon kraanwater. Als u merkt dat er een dunne film kalk achterblijft kunt u beter gedemineraliseerd water gebruiken. Dat is verkrijgbaar bij bouwmarkten als Gamma en Praxis.

Temperatuur

Bij het schoonmaken moet de temperatuur van de omgeving en het water liefst boven de 10°C zijn.


Gepolijst RVS schoonmaken

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

https://www.memorabel.nl/materiaal/rvs/

Gerelateerde artikelen

Kunstopdracht – kunst in opdracht

Hoe creëer je een RVS sculptuur?