Aeroxspecials
Image default
Aanbiedingen

Aanhangwagen zonder kenteken

Een aanhanger zonder kenteken, dat kan toch niet? Aanhangwagens hebben altijd een kenteken. Maar met een aanhangwagen zonder kenteken worden de aanhangers zonder een eigen kenteken bedoeld. Een aanhanger zonder een eigen kenteken moet wel voorzien zijn van een witte kentekenplaat. 

Voor rijden met een aanhangwagen zonder kenteken krijg je een forse boete. Je mag het kenteken ook niet vervangen met een kenteken die van karton is gemaakt. 

Wanneer is een aanhanger kenteken nodig

Een aanhanger kenteken is altijd nodig wanneer je met een aanhangwagen de openbare weg op gaat. Dit kan een gele kentekenplaat zijn maar ook een witte plaat. Een witte plaat is hetzelfde kenteken als die van het trekkende voertuig. Wanneer een aanhangwagen een gele plaat heeft, heeft de aanhanger ook een eigen unieke kentekenplaat. Aanhangwagen met een bruto laadvermogen boven de 750 kg moeten zo’n eigen kenteken hebben. 

Aanhanger zonder kenteken kopen

Met aanhangwagens zonder kenteken worden aanhangwagens bedoeld die een bruto laadvermogen van 750 kg of minder hebben. De aanhangers mogen de openbare weg op met een witte kentekenplaat. 

Kenteken aanhanger aanvragen

Wanneer je een nieuwe aanhanger koopt, hoef je zelf geen kenteken meer te regelen. Dit wordt geregeld door de aanhangwagen dealer. Een kenteken aanvragen geldt voor de aanhangwagens die niet eerder geregistreerd zijn. Het aanvragen van een kenteken moet bij het RDW. Daar zal de aanhangwagen ook gekeurd worden. Wanneer je een aanhangwagen buiten de EU koopt moet deze ook gekeurd worden.

Aanhanger overschrijven

Een aanhangwagen zonder eigen kenteken hoeft natuurlijk niet overgeschreven te worden. Alleen aanhangers met een eigen kenteken moeten worden overgeschreven. Dit gaat hetzelfde als bij een auto. Je krijgt dus ook een kentekenbewijs op je eigen naam. 

Aanhangwagen laten keuren

Wanneer je een nieuwe of tweedehands aanhanger koopt hoeft deze niet gekeurd te worden. De aanhangwagen is al door de fabrikant gekeurd. En een aanhangwagen hoeft niet nogmaals gekeurd te worden. Je bent zelf verantwoordelijk voor de staat van de aanhangwagen. Bouw je zelf een aanhangwagen waar je ook de openbare weg mee op wil. Dan moet je deze eerst nog wel laten keuren bij het RDW.

Aanhanger met kenteken wegenbelasting

Voor alle gemotoriseerde voertuigen geldt dat er wegenbelasting betaald moet worden. Maar aanhangwagens hebben geen eigen motor, het zijn dus ook geen gemotoriseerde voertuigen. Voor aanhangwagens betaal je dus ook geen wegenbelasting. 

Aanhangwagen met kenteken verzekeringsplicht

Voor alle aanhangwagens gelden geen verzekeringsplicht. Voor aanhangers met een eigen kenteken dus ook niet. Een aanhangwagen is altijd meeverzekerd met het trekkende voertuig als deze is aangekoppeld. Wanneer een aanhangwagen is losgekoppeld dan is hij ook niet meer verzekerd. Je kunt een aanhangwagen wel extra verzekeren voor bijvoorbeeld diefstal of schade. 

Aanhangwagen met eigen kenteken met B rijbewijs

Met een B rijbewijs mag je toch alleen aanhangwagens trekken met een maximaal bruto laadvermogen van 750 kg? Nee, je mag ook zwaardere aanhangwagens trekken. Met een normaal autorijbewijs mag je met een combinatie rijden van 3500 kg. Hier gaat het dan om het gewicht van de auto en het bruto laadvermogen van de aanhanger. 

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/