Aeroxspecials
Image default
Dienstverlening

Chiropractie: wat het is en hoe het werkt

Heb je ooit gehoord van chiropractie? De methode, die in 1895 in de Verenigde Staten is ingevoerd, heeft tot doel problemen in het bewegingsapparaat, waaronder spieren en botten, te corrigeren. Hiermee belooft het een oplossing te bieden voor aandoeningen aan de wervelkolom en de pijn in het algemeen te verlichten.

Hoewel de praktijk door velen wordt beschouwd als een alternatief geneesmiddel – wat veel mensen bang maakt om het over te nemen – wordt het erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wilt u beter begrijpen waar het bij deze praktijk om gaat? Lees verder.

Wat is chiropractie?

De methode bestaat niet alleen uit massages die de spieren ontspannen. In feite is het veel vollediger, aangezien het werkt vanaf de diagnose van de pijn tot aan de behandeling en preventie van toekomstige problemen. De nadruk ligt op manuele technieken, waaronder gewrichtsaanpassing of -manipulatie en nek kraken met bijzondere aandacht voor subluxaties. Lees op de website van Chiropractiebennekom meer informatie over de behandeling.

Wat zijn de voordelen van chiropractie

Rugpijn – Rugpijn is een veel voorkomende klacht in de chiropraktijk, omdat de techniek van de nek kraken in staat is om het ongemak voor mannen en vrouwen effectief te verlichten.

Gewrichtspijn – Gewrichtspijn en -ziekte staan ook op de lijst van problemen die met chiropractie kunnen worden behandeld, omdat de methode de druk tussen de botten verlicht.

Houding verbeteren – Een ander voordeel van chiropractie is juist de verbetering van de houding als geheel, die positief reflecteert op de stretching en het risico op pijn en spier- en skeletproblemen vermindert.

Wie kan het doen?

Iedereen is in staat om chiropracties te doen, van een pasgeborene tot een oudere, gewoon door het doorlopen van een zorgvuldige evaluatie met een professional.

Procedure
De chiropractor kan de patiënt vragen om op een brancard of tatami te gaan zitten of liggen om de manoeuvres van de nek kraken te initiëren. De sessies duren gemiddeld 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de behandelde klachten.

Herstel
Het is mogelijk dat er binnen de eerste drie dagen na de sessie een kortstondig ongemak in de aangepaste regio optreedt als gevolg van een mogelijke lokale ontsteking.

Doet het pijn?

De aanpassing is niet pijnlijk. In feite is het een procedure die de druk van de behandelde plaats sterk verlicht, waardoor het vrijkomen van de neurotransmitter endorfine, die verantwoordelijk is voor het onmiddellijke gevoel van verlichting en ontspanning, wordt gestimuleerd.

Contra-indicaties

Er zijn enkele gecontra-indiceerde profielen, onafhankelijk van de techniek, zoals die van mensen met osteoporose, kanker en breuken. Het is echter de moeite waard om de voor- en nadelen van de techniek met de verantwoordelijke arts te bespreken.