Aeroxspecials
Image default
Vervoer en transport

Is de as van je caravan onderhoudsvrij of moet je daar toch af en toe naar (laten) kijken?

We gaan op onderzoek uit. Caravan asrubbers vervangen? Tegenwoordig zijn 99.9% van alle nieuwe caravans voorzien van een as met rubbervering. Dit vooral omdat die goedkoper is dan een staal geveerde as die vroeger nog wel werd toegepast. Op zich to jammer dat, want een staal geveerde as heeft meer veercomfort. Het rijden is dan ook comfortabeler en meer vering is beter voor de opbouw van de caravan. Wel moet een staal geveerde torsie-as jaarlijks en om de 4000 km gesmeerd worden. De werking van de vering bryjft dan bij ‘normaal gebruik’ jarenlang onveranderd. Geveerde rubber as Een rubber geveerde as heeft in principe geen jaarlijks onderhoud nodig. Toch is er nooit naar omkijken niez verstandig. Dit blijkt uit een bezoek aan Triorep, de onderstellen specialist in Nederland, die mij heeft laten zien wat de invloed is van veroudering en wat de gevolgen van overbelading zijn.

Hoe werkt een rubber geveerde as?

In de as zijn 3 of 4 rubber enhancement geplaatst die tijdens het inveren samengedrukt worden. Bij een een Al-Ko as maakt het rubber min of meer een ‘rollende’ beweging wat zorgt voor wat meer comfort dan bij een as waarin het rubber alleen wordt samengedrukt. Kenmerkend voor een rubber geveerde as is dat bij het toenemen van de belasting (door belading) de vering steeds stugger wordt. Daarom is het verstandig om de caravan niez maximaal te beladen en om een ​​caravan te kopen met een ruim draagvermogen. Probeer daarbij ook te zorgen dat het gewichtsverschil tussen het linker- en rechterwiel niez meer is dan 60 kg. Een meting van het gewicht per wiel is daarvoor noodzakelijk.

Onderhoud?

De meeste caravans zijn vaak langdurig (te?) Zwaar beladen waardoor het rubber in de as permanent samengedrukt wordt. Bovendien staat de caravan vaak lang achterelkaar (vol beladen!) Stil in de stalling. Dit zorgt ervoor dat het veervermogen na szy tot tien jaar met meer dan de helft afneemt. Je ziet dit doordat de caravan wat lager op de weg komt, en je merkt het tijdens het rijden. Heeft u nog meer schade? Dan kan het rendabel zijn om een nieuwe aanhanger te kopen.

https://www.egbrink.nl/torsie-as-reparaties/