Aeroxspecials
Image default
Auto's en Motoren

Mazda verhaal

Mazda begon in 1931 met de productie van bestelauto’s. Inmiddels is het flink doorgegroeid.  Mazda produceert nu meer dan 1.600.000 auto’s per jaar. De ambitie is om op jaarbasis twee miljoen auto’s te gaan produceren.

Geschiedenis

De naam van Mazda is aanvankelijk Toyo Cork Kogyo Co., Ltd.. Het bedrijf wordt opgericht in 1920 in Hiroshima. De overstap van het produceren van gereedschappen naar die van voertuigen vindt plaats in 1931. Dan wordt de Mazda-Go geïntroduceerd. Het is een soort autoriksja.

Formeel verschijnt de naam ‘Mazda’ echter pas in 1984 op de auto’s in Europa. Hoewel de vroegste voertuigen uit deze fabrieken dus ook al Mazda’s zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) bouwt Mazda wapens voor het Japanse leger. Pas vanaf de jaren zestig krijgt de autoproductie echt voet aan wal. De R360 wordt gepresenteerd in 1960. In 1962 volgt de Carol.

Tot de oliecrisis van 1973 gaat het voortvarend met Mazda. Die crisis heeft echter grote gevolgen. Grote verliezen volgen vanaf 1975. Het bedrijf gaat bijna failliet. Een interventie van het conglomeraat (“keiretsu”) de Sumitomo Group en de Sumitomo Bank is nodig om het bedrijf te redden.

Vandaag de dag heeft Mazda een aansprekende reeks modellen ontwikkeld op basis van de Kodo-designtaal. Het aanbod varieert tussen compacte en grote modellen en alles wat daartussen zit. De Mazda 2 en Mazda 3 zijn populaire compacte hatchback modellen met achterklep. Het populairste zijn de SUV-modellen met een hogere zit. Met name de CX-3, CX-30 en CX-5 verkopen goed. Bijna alle modellen zijn voordelig te rijden via Mazda Private Lease

Mazda CX 3

De CX-3 is een 5-deurs crossover SUV die staat op het platform van de Mazda2. Het model is ook in ons land een succes.

In 2020 is de Mazda CX-3 SUV vernieuwd. Hij is een stuk duurzamer geworden. Zo maakt de SkyActiv motor gebruik van cilinderuitschakeling. Hij is nu ook leverbaar met een hybride motor. De standaarduitrusting is uitgebreid een nieuw 7-inch multimediasysteem Het model is weer helemaal bij de tijd.

De nieuwe CX-3 wordt gebouwd in de fabriek in Japan. Je kunt de auto ook leasen via Mazda CX-3 Private Lease. Je kunt natuurlijk ook kiezen om een wat ouder model te kopen.

Mazda CX 30

Ook de CX-30 is ontwikkeld op basis van de KODO-design filosofie van Mazda waarbij de kunst van het weglaten centraal staat. Het atletisch ontwerp en de vloeiende rondingen maken de CX-30 aantrekkelijk om naar te kijken.

De CX-30 speelt in op de wensen van veel klanten die een compacte auto willen combineren met het praktische gebruiksgemak en de ruimte van een SUV.

Dankzij de Skyactiv motor rijdt de CX-30 zuinig en levert hij prima prestaties. De Skyactiv-X motor is standaard voorzien van het M Hybrid-systeem, wat de energie van het remmen opslaat in een lithium-ion batterij. Hij rijdt hierdoor zuiniger, terwijl er toch maximale prestaties worden geleverd.

Mazda CX-30 Private Lease is een voordelige manier om in een nieuwe Mazda SUV te rijden.

Mazda CX5

De Mazda CX-5 is een absolute topper, met ultiem rijgenot, grote toegankelijkheid en relatief lage onderhoudskosten. De Mazda CX 5  is een ruime SUV.

De auto wordt geproduceerd sinds 2012. Het is de eerste Mazda SUV die gebruikmaakt van de KODO- designtaal. De designtaal is eerst uitgeprobeerd op de Mazda Minagi, een conceptauto uit mei 2011.

De tweede generatie Mazda CX 5 wordt sinds 2016 geleverd. Hij wordt gebouwd in de Ujina fabriek van Hiroshima. Hij ziet er het mooiste uit in de rode “Soul Red Crystal” carrosseriekleur. Mazda CX-5 Private Lease is al jarenlang populair.

Gerelateerde artikelen

Waarom is direct actie nemen belangrijk bij autoschade?

DS Leasen

Beginnen met rijlessen in tilburg