Aeroxspecials
Image default
Verbouwen

Wat is een bouwkundige inspectie precies?

De kans is groot dat je als toekomstige eigenaar van vastgoed reeds hebt horen praten over een bouwkundige inspectie. Een dergelijke inspectie wordt tegenwoordig eigenlijk steevast uitgevoerd voordat er over wordt gegaan tot het kopen van vastgoed. Verschillende redenen liggen aan de basis voor de sterk toegenomen populariteit van een dergelijke bouwkundige inspectie. In het verleden was het zo dat er eigenlijk eerder zelden voor werd gekozen om een dergelijke controle uit te laten voeren. Dat bracht echter enkele niet onaanzienlijke risico’s met zich mee. Heel wat mensen die een dergelijke inspectie niet lieten uitvoeren werden namelijk al snel geconfronteerd met heel wat onverwachte kosten. Zou jij deze onverwachte kosten graag willen voorkomen? Dat is zeker mogelijk door het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een bouwkundige inspectie?

Een bouwkundige inspectie is eigenlijk een visuele controle van het pand. Dit zorgt er in eerste instantie voor dat er tijdens een dergelijke controle geen (extra) schade zal worden gemaakt. De controle vindt wel plaats over de volledige woning. Dit betekent concreet dat zowel de kelder als het dak wordt gecontroleerd. Alle zichtbaar aanwezige schade zal meteen in het rapport worden vermeld. Dat is echter niet alles. Niet alleen wordt er namelijk gekeken naar mogelijke schade waarvan sprake is. Daarnaast zal de expert eveneens controleren hoe het is gesteld met het onderhoud. Is de woning bijvoorbeeld wel goed onderhouden of zijn er toch bepaalde onderdelen die nog wat extra onderhoud of aandacht kunnen gebruiken?

Een duidelijk zicht op de actuele staat van de woning

Voor het merendeel van de mensen die vastgoed kopen geldt dat ze dat wellicht slechts één keer in hun leven zullen doen. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Een niet onbelangrijk punt om op dit vlak rekening mee te houden gaat echter schuil in het feit dat het op deze manier wel een beetje aan ervaring ontbreekt. De meeste mensen kunnen natuurlijk tijdens een wandeling doorheen een woning wel vaststellen of er ergens nog sprake is van bepaalde visuele gebreken of niet, maar daar blijft het dan ook bij. Door een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren door een echte expert is het mogelijk om je een duidelijk beeld te kunnen vormen van de actuele staat waarin het pand zich bevindt. Met andere woorden, je zal niet voor financiële verrassingen komen te staan.

Met welke extra kosten dien je nog rekening te houden?

Na afloop van de bouwkundige inspectie zal je kunnen vaststellen dat de bevindingen allemaal in een bouwkundig rapport worden gegoten. Dat rapport is van groot belang omwille van verschillende redenen:

  1. Je krijgt een goed zicht op de kosten voor de korte en lange(re) termijn;
  2. Je beschikt over extra onderhandelingsmateriaal bij de aankoop van je woning;

Voor heel wat mensen geldt nog altijd dat ze een prijs betalen die (ver) boven de marktprijs is gelegen voor hun woning. Doordat je een grondig onderzoek hebt laten uitvoeren door een expert is het echter duidelijk geworden welke extra kosten er nog aangerekend kunnen worden. Deze extra kosten drukken de aankoopprijs van de woning aanzienlijk. Het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie verzekert je dus eigenlijk in de praktijk altijd van de beste aankoopprijs.

 

Gerelateerde artikelen

Hoe u patroontegels in uw huis installeert

Klusjesman voor een stukadoor

Online ramen vergelijken en bestellen is een makkie bij Raamwinkel