Aeroxspecials
Image default
Sport

5 tips voor het verhogen van saamhorigheid bij teamsport

Je team wordt sterker en presteert beter wanneer de teamgeest maximaal is. Ieder individueel teamlid wordt gesterkt door de wetenschap dat de rest achter hem of haar staat. Met een zelfverzekerd team bereik je meer dan met een groepje individuele spelers bij elkaar. Maar hoe stimuleer je dit als trainer of coach? En hoe zorg je ervoor dat ze dit op een imponerende manier uitstralen op de wedstrijddag? Hier volgen vijf belangrijke tips om dit te bereiken.

Tip 1: trainen op samenspel en niet op scoren

Een goed team wordt samengesteld uit spelers met verschillende talenten. Je hebt aanvallers en verdedigers nodig. Je wilt sprinters en spelers met lange adem in je team. Of het nu om voetbal, hockey of basketbal gaat, dit geldt voor vrijwel alle teamsporten. Het blijkt dat een team dat op papier minder sterk is dan de tegenstander, vaak toch wint, onder andere dankzij een sterke teamspirit.

Benadruk samenspel

Door tijdens de training de nadruk te leggen op het samenspel, stimuleer je de teamspirit. Met voldoende training en stimulering, gaan ze dat ook tijdens de wedstrijden laten zien. Door te trainen op samenspel, volgt het scoren als vanzelf. Daarbij komt dat het plezier in het spel alleen maar zal toenemen.

Tip 2: doe oefeningen die niet met je sport te maken hebben

Een andere leuke manier om de teamgeest te verbeteren is door iets totaal anders te doen tijdens de training. Bijvoorbeeld: in de training wil je het positiespel verbeteren. In plaats van ze te laten voetballen, geef je een oefening waarbij ze moeten overgooien. Je zet daarmee het team op gelijke hoogte waardoor de betere voetballers minder voordeel hebben. Dit kan je ook doen met een volleybalteam. Die laat je dan met de voet en een voetbal naar elkaar overspelen.

Tip 3: draag allemaal hetzelfde trainingspak

Dat het team op de wedstrijddag een sterk saamhorigheidsgevoel heeft is superbelangrijk. Dat kun je eenvoudig stimuleren door tijdens het eerste contact met de tegenstander al duidelijk te maken dat ze tegen een hecht team spelen. Door allemaal gekleed te gaan in hetzelfde trainingspak, bedrukt met de naam en het logo van de club, bereik je precies dat. De trainer en coach doen bij voorkeur ook een jas met clublogo en naam aan. Ook zij maken deel uit van het team. Trainingspakken bedrukken is iets wat je trouwens eenvoudig online kan regelen!

Tip 4: een strakke, goed georganiseerde warming-up

Dit is de volgende stap in het bewaken, stimuleren en showen van de teamgeest. De kleedkamer verlaat je als team en het veld betreed je als team. Het los maken van de spieren tijdens de warming-up, doe je strak en goed georganiseerd. Alle teamleden laten zien gemotiveerd te zijn door actief mee te doen. Dit beïnvloedt de tegenstander en kan voordeel opleveren tijdens de wedstrijd.

Tip 5: de yell

In veel sporten is het normaal, maar in evenzoveel sporten niet: de yell. Zeker als het niet normaal is, kan een yell net die extra adrenaline boost geven die de start van de wedstrijd direct snelheid geeft. Bij sporten waarbij de yell wel normaal is, zou je wat tijd kunnen besteden aan een bijzondere. Behalve de energie die je ervan krijgt, heb je dan in ieder geval de strijd om de beste yell al vast gewonnen. 1-0 voor het team!