Aeroxspecials
Image default
Mode en Kleding

De geschiedenis achter een gouden slavenarmband

De term “slavenarmband” roept visioenen op van exotische buikdansende slavinnen uit het Midden-Oosten en Keltisch geknoopte sieraden. Niemand schijnt de precieze oorsprong van de huidige populaire sieradenmode te kennen, maar er zijn verschillende verwijzingen naar slavenarmbanden in de modegeschiedenis. Lees hier alles over slavenarmbanden in het goud.

Geschiedenis

Volgens de mondelinge historicus E.J. Alagoa betaalden Portugese slavenhandelaren vaak voor slaven in Portugese munten, manilla’s genaamd, die de Nigeriaanse handelaren tot ingewikkelde armbanden maakten. Sommige Afrikaanse handelaren bogen ook koperen staven tot armbanden die als geld werden gebruikt en “slavenarmbanden” werden genoemd.

Vroege mode

In “Twentieth Century American Fashion”, beschrijft Linda Welters “slavenarmbanden” die populair waren in het midden van de jaren 1920. Volgens de beschrijving van Welters was de versie van de flappers een armband gemaakt van rechthoekige schakels, vaak verbonden met geëmailleerde schakels. Ze werden vaak in veelvoud gedragen.

Fictieve slavenarmbanden

In de Gorean-romans van John Norman waren slavenarmbanden bij elkaar passende polsbandjes, meestal van metaal en vaak sterk versierd, aan elkaar verbonden door een korte ketting.

Hedendaagse slavenarmbanden

In hedendaagse sieraden bestaan slavenarmbanden uit een polsband of ketting en een ring die met elkaar verbonden zijn door een lengte van een ketting.

Hand Sieraden

Sommige juwelenontwerpers verbinden de armband en de ring met elkaar met meerdere strengen kettingen of met maliënkolders die als versiering op de rug van de hand zijn aangebracht. Een slavenarmband kan ook verbonden zijn met meerdere ringen.

Of ze nu elegant aan een verder blote pols bungelen of genesteld zijn in een forse, tot aan de ellebogen reikende stapel, er is echt geen verkeerde manier om een gouden armband (of twee…of vijf) te dragen. Ze zijn al lang een onmisbaar accessoire, vooral in de warme zomermaanden.

Wat zijn enkelbandjes?

Voordat we ons gaan verdiepen in de betekenis van enkelbanden, laten we nog eens bekijken wat het zijn.

Enkelbanden zijn armbandachtige accessoires die je aan je enkels vastmaakt. Het is een geweldig zomeraccessoire omdat je ze aan je blote voeten kunt dragen als je geen sokken draagt.

De geschiedenis van enkelbandjes

Tegenwoordig worden enkelbanden gezien als mode-accessoire, maar in het verleden hadden ze misschien een ander doel. Er werd ooit gezegd dat de enkelband afkomstig was van de ijzeren ring die aan de enkel van oude Egyptische slaven werd bevestigd. 

Maar omdat dit duizenden jaren geleden is, weten we niet zeker of dit de ware oorsprong van het enkelbandje is. Bekijk hier gouden enkelbandjes.

http://quickjewels.nl