Aeroxspecials
Image default
Banen en opleidingen

Direct ontslagen door je werkgever

Ben je direct ontslagen door je werkgever ondanks dat er een contract was? Dan noem je dit ontslag op staande voet. Hiervoor geldt dat een werkgever dit mag doen als er sprake is van terechte redenen. Daarentegen mag een werkgever dit niet zomaar doen. In Nederland zijn er immers bepaalde rechten en wetten vastgelegd die de belangen van werknemers beschermen. Door de rechten en wetten die gelden is het voor werknemers niet mogelijk om hun inkomstenbron te verliezen. Zolang je onder contract staat heb je in principe de mogelijkheid om geld te verdienen waarmee je voor jezelf en voor jouw familie kan zorgen.

Redenen voor ontslag
Er zijn een aantal redenen voor ontslag te noemen. Een aantal redenen voor ontslag zijn terecht en een aantal redenen voor ontslag zijn onterecht. Zolang de redenen voor ontslag terecht zijn is het niet mogelijk om een werkgever te vervolgen. Je bent als werknemer terecht ontslagen indien je grote fouten hebt gemaakt bij je werk. Denk hierbij aan het verbergen van informatie, het achterhouden van geld, het pesten van andere collega’s en het negeren van de opdrachten die een werkgever geeft. Dit zijn uitzonderlijke situaties waar een werkgever gebruik van kan maken en zodoende werknemers kan ontslaan.

Jouw werkgever vervolgen
Indien je ontslagen bent op staande voet en dit om onrechtvaardige redenen is gebeurd dan is het mogelijk om deze werkgever te vervolgen. In zo’n geval kan je een schadevergoeding krijgen en bovenal je gelijk halen en excuses van een werkgever krijgen. Een ontslag op staande voet is onterecht indien jij niet aan het begaan van grote fouten hebt gedaan. Een werkgever mag je niet zomaar ontslaan indien er bijvoorbeeld bezuinigd moet worden. In zo’n situatie heb je het recht om in ieder geval jouw contract uit te zetten voordat de werkgever kan besluiten om het contract niet te verlengen voor jou. 

Schadevergoeding krijgen
Een schadevergoeding krijgen kan ervoor zorgen dat er sprake is van financiële ruimte. Als je namelijk jouw werk verliest dan raak je een inkomstenbron kwijt. Dit kan erg vervelend zijn indien je iemand bent die voor zijn of haar familie moet zorgen. Het afpakken van een inkomstenbron zonder dat je tijd hebt om op zoek te gaan naar een nieuwe baan is heel vervelend en mag in Nederland niet zomaar gebeuren. In zo’n situatie heb je als werknemer het recht om een proces aan te spannen en een schadevergoeding te vragen van een werkgever. Via de rechter kan je algauw tienduizenden euro’s terugkrijgen.

Het inzetten van een advocaat
Indien je dit leest en je overweegt om een proces aan te spannen tegen jouw werkgever dan moet je eerst voor jezelf nagaan of je vanwege terechte redenen bent ontslagen. Een werkgever is in ieder geval verplicht om het ontslag aan jou uit te leggen. De werkgever moet hierover een gesprek met jou aangaan. Indien dit niet is gebeurt en je vanwege onterechte redenen bent ontslagen dan is het verstandig om een proces aan te gaan en hierbij gebruik te maken van een arbeidsrechtadvocaat. 

Tip: Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat? Kijk op Omnius.nl.

 

Gerelateerde artikelen

Commercieel manager

LEAD DESIGNER

Goede Scriptiebegeleiding vinden in Rotterdam