Aeroxspecials
Image default
Hobby en vrije tijd

Duurzaamheid van kunstgras

Niet alleen kijken mensen binnenshuis steeds vaker naar duurzame oplossingen, ook in de tuin kiest men steeds vaker voor duurzaamheid. Nadenken over hoe je het beste om kunt gaan met milieu en materialen is, met het oog op de toekomst, een verstandige keuze. Je kunt dit doen op heel veel verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van milieuvriendelijke producten, zorgen voor de bevordering van het weg laten lopen van regenwater in de bodem of je tuin voldoende te beplanten. Veel mensen vragen zich af of kunstgras ook past in een duurzame tuin. Het antwoord daarop is: Ja!

Hoe draagt kunstgras bij aan een duurzame tuin?

Duurzaamheid; het is een breed begrip. Je kunt het op vele manieren uitleggen en interpreteren. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar hoe lang een product meegaat. Gaat het lang mee, dan is het een stuk duurzamer dan wanneer het kort meegaat. Je kunt ook kijken naar wat het effect is op het milieu.

Kunstgras heeft een lange levensduur. Als je een grasmat aanschaft van goede kwaliteit, dan kan deze wel 10 tot 15 jaar meegaan. De meeste leveranciers geven je een garantie op kunstgras van zo’n tien jaar. Mocht de kunstgrasmat zijn kleur verliezen binnen deze periode, of slijtage vertonen, dan wordt er nieuw kunstgras neergelegd. Je kan je voorstellen dat deze garanties niet zomaar worden gegeven; zo zeker zijn fabrikanten van de levensduur van kunstgras.

Nederland als productieland

Het kunstgras dat in Nederland geproduceerd wordt is van een uitstekende kwaliteit. Je kunt ook gras kopen dat in Azië geproduceerd is, maar deze kwaliteit is stukken minder en bevat ook vaak stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Kunstgras uit Nederland heeft dit niet. In de sportwereld wordt over de hele wereld kunstgrasmatten uit Nederland gebruikt. Dat is natuurlijk niet voor niets zo.

Kunstgras uit Azië is vaak aantrekkelijk geprijsd. Omdat daar niet dezelfde milieu eisen gesteld worden als in Nederland, nemen ze het daar niet zo nauw met de gebruikte grondstoffen en de manier waarop het geproduceerd wordt. Een kunstgrasmat uit Nederland voldoet aan de EN71-3 norm. Deze norm wordt ook gesteld aan kinderspeelgoed.

Wegzakken van regenwater in de grond

Regenwater wordt een steeds groter probleem in Nederland. Hevig regenbuien, veroorzaakt door de klimaatverandering, kunnen zorgen voor wateroverlast en zelfs overstromingen. In een tuin die helemaal betegeld is kan dit voor veel problemen zorgen. Omdat een kunstgrasmat geperforeerd is, kan het regenwater heel gemakkelijk in de grond zakken. Dit zorgt ervoor dat het regenwater in het grondwater terecht komt en dat ontlast de riolering.

Kunstgras kun je recyclen

Een oude kunstgrasmat wordt regelmatig vervangen. Ingenomen kunstgras wordt vervolgens hergebruikt. Zo ontstaat er geen restafval en hoeft er geen verbranding plaats te vinden, wat veel CO2 zal uitstoten. Daarnaast vraagt een kunstgrasmat om weinig onderhoud en daardoor kan het ook duurzaam genoemd worden. Er zijn geen meststoffen nodig om het gras te laten groeien en je hoeft het niet te besproeien, waarmee je bespaart op water. Hiermee bespaar je én je ontziet het milieu. Dit alles bij elkaar zorgt voor een duurzaam karakter.

https://www.kunstgrasdirect.nl/