Aeroxspecials
Image default
Dieren

Echo hond

Een echografie

Als een echo van je hond gemaakt wordt dan wordt dit ook wel echografie genoemd. Echografie is een techniek die wordt gebruikt om bijvoorbeeld organen in beeld te brengen. Dit wordt gedaan door middel van geluidsgolven die door het lichaam gaan en zachte en harde structureren reflecteren. Deze geluidsgolven worden vervolgens omgezet in een 2D beeld. Zo krijg je een bewegend beeld van de binnenkant van het dier. Je kunt een echo van je hond laten maken om bijvoorbeeld een zwangerschap te bevestigen of uit te sluiten. Ook kan een echo een baarmoeder ontsteking bevestigen of uitsluiten. Daarnaast worden echo’s ook gemaakt om organen te kunnen beoordelen als deze bijvoorbeeld ontstoken zijn. Naast een echo wordt soms nog een röntgenfoto gemaakt omdat deze onderzoeken elkaar aanvullen.

 

Hoe wordt een echo gemaakt?

Het maken van een echo van een hond komt regelmatig voor bij een bezoek aan de dierenarts. Er zijn een aantal verschillende gebieden waar de dierenarts met een echo naar kan kijken:

–        De buikholte: als uw hond symptomen vertoont van drachtig zijn kan een echo van de buikholte gemaakt worden. Soms moet er een klein stukje vacht weg geschoren worden omdat de geluidsgolven die worden gebruikt niet door lucht heen kunnen. Tussen de vacht zit allemaal lucht en daarom wordt dit weg geschoren.

–        Het hart: als uw hond symptomen vertoont van hartproblemen dan kan er naar het hart gekeken worden door middel van een echo. Zo kan er gekeken worden naar de hartkleppen en andere belangrijke zaken. Hartproblemen kunnen aangeboren zijn maar ook door ouderdom komen. Met een echo kunnen deze problemen ondervonden worden.

–        Spieren/pezen: ook kan een dierenarts met behulp van echografie naar spieren en pezen kijken. Dit wordt gedaan als een dier een blessure oploopt en hierdoor bijvoorbeeld mank begint te lopen. Het is belangrijk om hier een echo van te laten maken omdat er dan kan wordt vastgesteld wat er precies aan de hand is. Een echo kan spierscheuren of peesbeschadigingen aan het ligt brengen en hier advies over geven

https://www.dchopmans.nl/diagnose/echo/