Aeroxspecials
Image default
Kunst en Kitsch

Hoe creëer je een RVS sculptuur?

Hoe creëer je een RVS sculptuur?

RVS kunstopdrachten, vrijwerk  of tuinbeelden

Tuinbeelden ontwerpen en uitvoeren is als RVS kunstenaar inspirerend. Het kunstbeeld verfraait als tuinbeeld meestal een mooie tuin. Daarom is het zo fijn en uitdagend om aan een tuinbeeld te werken. Meestal is er een bepaalde wens wat het tuinbeeld mag verbeelden of uitstralen. Ook de plaats waar het beeld moet komen is meestal wel bekend. Maar een RVS tuinbeeld, award of een RVS kunstopdracht maken is lastiger maar ook uitdagender dan Vrijwerk maken. Goethe verwoordde het destijds al goed toen hij stelde: In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.

 

 

RVS sculpturen ontwerpen

Voordat je een sculptuur gaat maken moet er eerst een ontwerp zijn. Als RVS kunstenaar-beeldhouwer begint het met schetsen. Als er tussen die schetsen – het kan ook een krabbeltje op de hoek van de krant zijn – eentje zit die “iets” volgt de volgende stap.

 

RVS sculpturen – 3D modellen

Om de schets zo goed te vertalen naar een 3D model zijn verschillende wegen. Steeds populairder zis de manier om met een 3D computerprogramma als Blender of Solid works een artist impression te maken.  Het voordeel is dat het direct een impressie geeft van het sculptuur uitgevoerd in RVS in zijn omgeving. Toch is het maken van een klein modelletje in karton, gips of klei erg leuk.

 

Het beeld krijgt dan letterlijk vorm onder je handen. Het materiaal en de vormen in je handen voelen geven een waarde die 3D programma’s niet kunnen bieden. Welke weg ik ook kies: erna maak ik voor de meeste RVS sculpturen nog een prototype van goedkope beeldhouwmaterialen als beeldhouwers-was, klei, karton of hout.

RVS beeld als Prototype of Mock-up

Als de 3D artist impression of het modelletje van het RVS sculptuur naar mijn zin (en die van de klant!) is maak ik een prototype. Om het ontwerp van de RVS sculptuur op ware grootte te zien is altijd weer spannend. Kloppen de verhoudingen in het groot ook? Klopt de grootte visueel ook? Voordeel van het prototype is dat het eenvoudig is om e.e.a. snel aan te passen.

 

 

RVS Kunstbeeld maken

RVS sculpturen of RVS kunst maak je met diverse metaal bewerkingstechnieken. Als de vorm en verhoudingen na verschillende verfijningen in orde zijn krijgt het sculptuur of kunstbeeld zijn vorm door het inox of RVS te knippen, kloppen, zetten, buigen en/of lassen. RVS plaatwerk en RVS profielen zijn dan het definitieve materiaal waar ik als beeldhouwer/kunstenaar mee werk.

 

 

Afwerking RVS sculptuur

Als de vorm en de verhoudingen kloppen wil je ook dat de afwerking daarbij past. Een mooie afwerking van het RVS is het halve werk.  De zogenaamde huid van het RVS valt op meerdere manieren te bewerken. De RVS sculpturen kunnen geslepen of gepolijst worden. Na het schuren wordt het RVS met vet gepolijst tot het RVS glimt als een spiegel. Regelmatig contrasteer ik de gepolijste delen met matte oppervlaktes. Dat contrasteren geeft visuele spanning en zorgt dat het blijft boeien om naar het sculptuur te kijken. Andere afwerkingen zoals richtingloos schuren of RVS dat geborsteld is kan de vorm van een mooi sculptuur versterken.

Kwaliteit RVS sculpturen

Natuurlijk wil dat ik de RVS sculpturen ook mooi blijven. Daarom is alleen de beste kwaliteit RVS geschikt. Dat is het zogenaamde RVS 316. Een RVS soort die ook gebruikt wordt op dure zeewaardige jachten. Zo blijft een RVS kunstbeeld buiten ook mooi. RVS sculpturen zijn daarmee geschikt voor binnen (in huis of kantoor) en buiten (in de tuin of openbare ruimte) .

RVS kunst bekijken

Een deel van mijn RVS sculpturen is behalve op mijn website ook te bekijken in meerdere beeldentuinen en galerieën in Nederland.  Bel wel even vooraf om een afspraak te maken en te informeren of de RVS sculpturen of kunstbeelden waarin u geïnteresseerd ook geëxposeerd staan.

 Bekijk alle Moderne sculpturen en beelden van RVS

 

Dit artikel wordt u aangeboden door RVS sculpturen Jeroen Stok – RVS kunstenaar

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.jeroenstok.com/

Gerelateerde artikelen

Kunstopdracht – kunst in opdracht

8 schoonmaaktips voor RVS grafkunst