Aeroxspecials
Image default
Sport

Fitbit charge 4 review

Fitbit charge 4 review

Met de Charge 4 verbetert Fitbit zijn beste activity tracker met ingebouwde GPS, Active Zone Minutes en Spotify bediening. Fitbit’s top activity tracker, de Charge 4, kan bogen op een stel nieuwe functies en mogelijkheden die zelfs Fitbit’s duurdere fitness smartwatches evenaren. Onze Fitbit Charge 4 review gaat in op al deze fitness- en gezondheidsgerelateerde functies, laat zien hoe ze werken in de app, en vergelijkt hem met andere trackers. De Charge 4 evenaart de activity tracker met de top smartwatches. In sommige opzichten is het monochrome aanraakscherm het belangrijkste verschil. De Charge 4 heeft alles wat de Charge 3 had en maakt de tracker nog beter. Zelfs bezitters van de uitstekende Fitbit Versa 2 smartwatch zullen jaloers kijken naar sommige van de nieuwe functies die Fitbit’s activity tracker op tafel brengt.

De Charge 4 debuteert met de functie Active Zone Minutes (AZM), een gepersonaliseerde fitnessuitdaging die alle activiteiten telt die je hartslag omhoog stuwen – of dat nu hardlopen, gewichtheffen, fietsen of dansen is. Hoe harder je jezelf pusht (in de Cardio en Piek zones), hoe meer krediet Fitbit je geeft. Dit is nu uitgerold naar de Sense en Versa serie smartwatches, en het instapmodel Inspire 2 activitytracker.

Bovenop AZM komt de Charge 4 met ingebouwde GPS en Spotify Connect & Control – beide niet beschikbaar op de oudere Charge 3. Het is ook de goedkoopste Fitbit met ingebouwde GPS.

Beste Fitbit activity tracker

De Fitbit Charge 4 is in de eerste plaats een fitnesstracker, maar wordt geleverd met andere gezondheidsgerichte functies en handige meldingen op het scherm, zoals sms’jes en beller-ID. In deze Fitbit Charge 4 review bekijken we alle functies (fitness, welzijn, meldingen, apps, etc), en vergelijken we hem met de andere Fitbits, vooral de vorige Charge 3 en de recente Inspire 2.

Fitbit Charge 4 zit boordevol functies

Beginnend met de basis houdt de Charge 4 stappen bij, afstand, verbrande calorieën, activiteit per uur, beklommen verdiepingen, hartslag, zwemtracking, en slaap. Verpakt in de kleine activitytracker zijn een 3-assige versnellingsmeter, optische hartslagmeter, GPS, vibratiemotor, NFC chip (voor Fitbit Pay), hoogtemeter, en Bluetooth LE (BLE).

Hartslagmeting is geweldig om calorieverbranding bij te houden en real-time begeleiding te krijgen om je trainingen te optimaliseren. Het wordt ook gebruikt voor geavanceerde slaap-tracking. Bovendien beschikt de Charge 4 over de meeste van Fitbit’s meer geavanceerde functies, waaronder Cardio Fitness Level (via drie verschillende hartslagzones), geleide ademhaling, bewegingsherinneringen, auto-oefenherkenning, ondersteuning voor oefenmodi zoals hardlopen, fietsen, zwemmen, loopband, gewichten, yoga, en circuittraining; Vrouwelijke gezondheid-tracking (symptomen bijhouden, stemmingen loggen, cycli vergelijken en meer); Slaapscore, alarmen, timers, agenda en weer-apps; en kan meldingen weergeven zoals beller-ID, sms’jes, agenda, WhatsApp en meer.

Fitbit Charge 4 GPS workout intensiteits weergave

Eindelijk! Ingebouwde gps. Nieuw op de Charge 4 (en een primeur op Fitbit’s niet-smartwatch trackers) is ingebouwde GPS. GPS ingebouwd hebben in een tracker levert diepere fitness- en gezondheidsanalyses op om je runs en fietsworkouts te verbeteren, zoals tempo, rusttijden, snelheid en meer. Met de meeste Fitbit tracker polsbandjes kun je verbinding maken met de GPS van je telefoon, maar op deze manier wordt niet altijd de juiste afgelegde afstand geklokt, omdat het de paslengte berekent om dit te schatten.Nu kun je nauwkeurig real time tempo en afstand loggen als je gaat hardlopen, fietsen of wandelen, terwijl je je telefoon thuis laat. Er zijn zes GPS-compatibele oefenmodi op de Charge 4: Lopen, Fietsen, Wandelen, Loopband, Outdoor Workout, en Hike. Een wandeling wordt als inspannender beschouwd dan een wandeling, en verbrandt meer calorieën. Andere GPS-activiteiten zijn bergafwaarts skiën en langlaufen, kajakken en surfen.

Een kaart met de intensiteit van de training toont je GPS-bewaakte route, afstand, bereikte hartslagzones en tempo per kilometer of mijl. Je kunt op de kaart tikken om ook meer gedetailleerde statistieken over je training te zien.

GPS staat standaard op “aan” als je een trainingsmodus kiest, maar om de batterij te sparen kun je hem uitzetten. Net als de meeste high-end Fitbits kan de Charge 4 Run Detect en Auto Stop gebruiken om uit te rekenen dat je gaat hardlopen, maar zal niet automatisch de GPS opstarten.

Dynamische GPS is een optionele nieuwe functie die intelligent kan voelen of je telefoon bij je is als je de in de Charge 4 ingebouwde GPS tracking gebruikt. Als hij in de buurt is, gebruikt de Fitbit de GPS locatie van de telefoon om de batterij van de tracker te sparen. 

 

Fitbit Actieve Zone Minuten (AZM)

Active Zone Minutes (AZM) werd voor het eerst gezien op de Charge 4. Deze metriek wordt gepersonaliseerd op basis van je hartslag in rust en je leeftijd. Hij volgt elke activiteit die je hartslag verhoogt – van een stevige wandeling tot hardlopen, indoor fietsen en yoga. Het meet de tijd die je in elke hartslagzone doorbrengt. Fitbit meet drie actieve hartslagzones: beginnend met Fat Burn, via Cardio tot Peak. Fitbit gebruikt je “hartslagreserve”, dat is het verschil tussen je maximale hartslag en je hartslag in rust. Het is een indicatie van je algemene cardiovasculaire conditie. Je rusthartslag kan verlaagd worden door je fitnessniveau te verhogen. Je kunt je eigen doel stellen, maar de standaardinstelling is een wekelijks doel van 150 minuten (zoals aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie en de NHS).

AZM is niet echt zo nieuw. Fitbit meet al heel lang Actieve Minuten. Nu heeft het de metriek echter een beetje gegamificeerd en gebruikt het de hartslagzones op een meer frontale manier. Je verdient één credit voor elke minuut matige activiteit in de Fat Burn zone en twee voor meer krachtige activiteit in de Cardio en Peak zones.

Telkens als je van hartslagzone verandert geeft de tracker je real-time waarschuwingen op je pols, zodat je harder kunt duwen (of afbouwen) om je trainingen efficiënter te maken. Je kunt een gedetailleerd overzicht van je beweging door de hartslagzones krijgen in de Fitbit mobiele app.

Het lijkt veel op Garmin’s Intensity Minutes functie op zijn wearables.

Active Zone Minutes is nu beschikbaar op alle Fitbit smartwatches, en ook op de Charge 4 en Inspire 2. We beoordelen het als een nieuwe motiverende metriek om je doelen omheen te stellen.

Fitbit Charge 4 Exercise Run

Op de wijzerplaat van de klok veeg je omhoog om de Today-app te zien, die je dagelijkse statistieken toont (aanpasbaar), inclusief Herinneringen om te Bewegen, die je zullen vragen om op te staan uit je stoel en te beginnen met bewegen voor ten minste 250 stappen per uur van de dag. Herinneringen om te bewegen is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je niet te lang blijft zitten – en we brengen meer dan de helft van onze dag zittend door. Het gaat er niet alleen om je stappen te verhogen en wat meer calorieën te verbranden. Zittende mensen hebben tot 49% meer kans op vroegtijdig overlijden. Om twee voorbeelden te noemen: sedentair gedrag leidt tot een 112% hoger risico op diabetes type 2 en 147% hoger risico op hartaandoeningen.

Fitbit slaapkwaliteit bijhouden

Slaap is een belangrijke gezondheids- en welzijnsindicator, en de Charge 4 geeft je een slaapscore op basis van gedetailleerde Tijd in slaap, Diepe en REM-slaapfasen, plus ‘Herstel’ – de tijd dat je slapende hartslag lager is dan je gemiddelde wakkere hartslag. Alleen Fitbit Premium-abonnees krijgen de Herstel-gegevens te zien, wat jammer is, maar je kunt leven zonder, omdat je hoe dan ook je totale Slaapscore te zien krijgt. Het eerste wat ik doe als ik wakker word, is mijn slaapkwaliteit controleren op de Fitbit-app, en dit is een van mijn favoriete functies. Een goede nachtrust is net zo belangrijk als die 10.000 stappen. Een ergernis is dat mijn hartslag in rust erg laag is (54bpm), en dus lijkt het voor mij moeilijker om daaronder te komen tijdens de slaap dan voor iemand met een hartslag van 64-100bpm in rust. De tracker is licht en comfortabel om te dragen, en het zal je niet uit je slaap houden, tenzij je het stille alarm instelt op trillen, natuurlijk.

De tracker is nu voorzien van Smart Wake, een Fitbit smartwatch functie die je tijdens een lichte slaap zoemt binnen de 30 minuten van je ingestelde alarm om je op een rustigere manier te wekken dan een plotseling alarm.

Als je niet slaapt, kun je nog steeds ontspannen door gebruik te maken van de kalmerende Guided Breathing Sessions op basis van je hartslag.

Een andere gezondheidsmeter die je in het slaapgedeelte van de app vindt, is Estimated Oxygen Variation, die gebruikmaakt van een Sp02-sensor om een schatting van de variabiliteit van het zuurstofniveau in je bloedbaan in kaart te brengen – wat potentieel riskante variaties in je ademhaling tijdens de slaap kan laten zien.


Fitbit Charge 4 app

Een van de slimste niet-fitness- of gezondheidsgerelateerde functies is Notificaties. De Charge 4 zoemt zachtjes wanneer je een oproep krijgt op je telefoon (en toont nummerweergave), sms-berichten en pushberichten van bijvoorbeeld WhatsApp. Android-gebruikers kunnen zelfs direct vanaf de tracker Quick Replies sturen. Deze kunnen naar wens worden in- en uitgeschakeld, zowel op de tracker als in de mobiele app.

Je krijgt ook een drie-daagse weersvoorspelling app, ingesteld op je locatie. Plus een nieuwe app, Agenda, die je kunt synchroniseren met een agenda. 

En, nieuw in de Charge-familie, zijn Spotify-knoppen. Je kunt niet echt muziek opslaan op deze tracker, zoals bij de Versa 2 smartwatch, maar je kunt de muziekuitvoer kiezen, inhoud afspelen, shuffelen en overslaan, door recente afspeellijsten en podcasts bladeren, en zelfs nummers liken. Hiervoor is een premium Spotify-abonnement vereist.

Nu zijn alle modellen van de Charge 4 voorzien van contactloze Fitbit Pay – die net als Apple of Google Pay werkt. Op de Charge 3 had alleen de Special Edition Pay. Het aantal deelnemende banken in het Verenigd Koninkrijk is echter nog steeds erg klein.

Je kunt alarmen instellen en de tracker als stopwatch of timer gebruiken.

Met Smart Wake kan de tracker alarmen instellen en je op de best mogelijke tijdstippen wekken, afhankelijk van je slaapcycli, zodat je goed uitgerust bent en klaar bent om wakker te worden op een optimaal tijdstip dicht bij het tijdstip waarop je je alarm hebt ingesteld.

De tracker wordt geleverd met 24 verschillende klokgezichten om uit te kiezen, hoewel deze niet zo dynamisch en kleurrijk zijn als die je kunt krijgen voor de Fitbit Versa en Ionic smartwatches.

Ondanks de achtergrondverlichting is het display moeilijk af te lezen in fel zonlicht en bijna onmogelijk te bekijken met een zonnebril op. Nogmaals, alleen de smartwatches verhelpen dit probleem.

Met Display On Settings kun je de tijd instellen dat het scherm van je Charge 4 aan blijft bij elke weergave.

Conclusie

We waren grote fans van de Charge 3, en we houden van de Fitbit Charge 4 een heel stuk meer – mede dankzij de geweldige nieuwe functies, met name de gepersonaliseerde Active Zone Minutes, die een nieuwe motiverende fitness metriek toevoegen om naar te streven. Het is onze nieuwe favoriete all-round Fitbit tracker en het overtreft zelfs de Versa 2 smartwatch met zijn ingebouwde GPS, en zelfs de Versa 3 in veel opzichten.

Als je workouts op het scherm wilt, een kleurenscherm, spraakassistent en toegang tot meer apps, dan moet je een van de Fitbit smartwatches overwegen. Maar de Fitbit Charge 4 heeft alle functies die je nodig hebt om jezelf te motiveren fitter en gezonder te worden, voor een prijs die volgens ons redelijk is voor zo’n volledig uitgeruste wearable.

 

https://sporthorloge.info/activity-tracker/