Voordat het productieproces begint, moeten de oorspronkelijke ingrediënten naar het productiecentrum worden gebracht. Plantaardige stoffen worden van over de hele wereld geoogst, vaak met de hand geplukt vanwege hun geur. Dierlijke producten worden verkregen door de vetstoffen direct uit het dier te extraheren. Aromatische chemicaliën die in synthetische parfums worden gebruikt, worden in het laboratorium gemaakt door Oliën worden op verschillende manieren uit plantaardige stoffen gewonnen: stoomdestillatie, oplosmiddelextractie, enfleurage, maceratie en expressie. Bij stoomdestillatie wordt stoom door plantaardig materiaal geleid dat in een destillatieketel wordt gehouden, waarbij de essentiële olie en gas verandert. Dit gas wordt vervolgens door buizen geleid, gekoeld en vloeibaar gemaakt. Bekijk hier de Parfumania kortingscodes. Oliën kunnen ook worden gewonnen door plantaardige stoffen zoals bloembladen in water te koken in plaats van ze te stomen. Bij oplosmiddelextractie worden bloemen in grote roterende tanks of vaten gedaan en wordt benzeen of petroleumether over de bloemen gegoten, waardoor de essentiële oliën worden geëxtraheerd. De bloemdelen lossen op in de oplosmiddelen en laten een wasachtig materiaal achter dat de olie bevat, dat vervolgens in ethylalcohol wordt geplaatst. De olie lost op in de alcohol en stijgt. Warmte wordt gebruikt om de alcohol te verdampen, die eenmaal volledig is opgebrand, een hogere concentratie van de parfumolie op de bodem achterlaat. Oliën worden gewonnen uit plantaardige stoffen door stoomdestillatie, oplosmiddelextractie, enfleurage, maceratie of expressie. Bij enfleurage worden bloemen uitgespreid op met vet ingesmeerde glasplaten. De glasplaten worden in lagen tussen houten kozijnen geplaatst. Daarna worden de bloemen met de hand verwijderd en verwisseld totdat het vet hun geur heeft opgenomen. Maceratie lijkt op enfleurage , behalve dat verwarmde vetten worden gebruikt om de bloemige geur op te nemen. Net als bij extractie met oplosmiddelen, worden het vet en de vetten opgelost in alcohol om de essentiële oliën te verkrijgen. Expressie is de oudste en minst complexe extractiemethode. Door dit proces, dat nu wordt gebruikt bij het verkrijgen van citrusoliën uit de schil, wordt het fruit of de plant handmatig of mechanisch geperst totdat alle olie eruit is geperst. Het is de verhouding tussen alcohol en geur die bepalend is voor parfum, eau de toilette en eau de cologne. Zodra de parfumoliën zijn verzameld, zijn ze klaar om te worden gemengd volgens een formule die is bepaald door een meester in het veld, bekend als een “neus”. Het kan wel 800 verschillende ingrediënten en meerdere jaren kosten om de speciale formule voor een geur te ontwikkelen. Nadat de geur is gecreëerd, wordt deze gemengd met alcohol. De hoeveelheid alcohol in een geur kan sterk variëren. De meeste volle parfums zijn gemaakt van ongeveer 10-20% parfumoliën opgelost in alcohol en een spoortje water. Keulen bevat ongeveer 3-5% olie verdund in 80-90% alcohol, waarbij water ongeveer 10% uitmaakt. Toiletwater bevat de minste hoeveelheid: 2% olie in 60-80% alcohol en 20% water. Fijn parfum wordt vaak enkele maanden of zelfs jaren gerijpt nadat het is gemengd. Hierna zal een “neus” het parfum nogmaals testen om er zeker van te zijn dat de juiste geur is bereikt. Elke etherische olie en parfum heeft drie noten: “Notes de tete”, of topnoten, “notes de coeur”, centrale of hartnoten en “notes de fond”, basisnoten. Topnoten hebben pittige of citrusachtige geuren; centrale noten (aromatische bloemen zoals roos en jasmijn) zorgen voor body, en basisnoten (houtachtige geuren) zorgen voor een blijvende geur. Meer “tonen” van verschillende geuren kunnen verder worden gemengd. Omdat parfums sterk afhankelijk zijn van oogsten van plantaardige stoffen en de beschikbaarheid van dierlijke producten, kan parfumerie vaak riskant worden. Er zijn duizenden bloemen nodig om slechts een pond essentiële oliën te verkrijgen, en als de oogst van het seizoen wordt vernietigd door ziekte of slecht weer, kunnen parfumerieën in gevaar komen. Bovendien is de consistentie van natuurlijke oliën moeilijk te handhaven. Dezelfde soort plant die in verschillende gebieden is gekweekt met enigszins verschillende groeiomstandigheden, levert mogelijk geen oliën op met precies dezelfde geur.
|
Hoe wordt een parfum gemaakt?
