Aeroxspecials
Image default
Eten en drinken

Terug in de tijd met de afhaalchinees

Welbekende gerechten in de bakjes afhaalchinees: nasi, bami, saté of foe yong hai. Toch lijken we de laatste jaren steeds minder voor de Aziatische keuken te kiezen voor ons Oosterse eten met een Hollands tintje. Desalniettemin blijft de afhaalchinees een fenomeen en blikken wij graag terug op hoe deze gerechten in onze eetcultuur zijn beland.

Chinese migranten in Nederland

Alhoewel er al Chinese restaurants in Nederland vóór de tweede wereldoorlog bestonden, toen Chinese migranten naar Nederland kwamen. Vond de eerste kennismaking met buitenlands eten, voor de meeste Nederlanders, pas in de jaren vijftig plaats. De migranten kwamen doorgaans vanuit Nederlands-Indië, waar zij met Nederlandse handelaren in contact kwamen. Veel van deze migranten vestigden zich in de havensteden omdat zij via de scheepvaart naar Nederland kwamen.

Het Chinese restaurant

Na 1929 raakten veel Chinezen werkloos omdat het slechter ging met de Nederlandse scheepvaart. Voor de staat waren zij echter vreemdelingen en hadden daarom geen recht op financiële hulp. Om toch rond te komen, gingen sommige van hen zelfgebakken pindakoekjes op straat verkopen. Deze verkoop en ondernemerschap was een succes, waardoor steeds meer Chinese restaurants werden geopend. Nu zijn ze niet meer weg te denken van de Chinees in Amsterdam tot aan de plaatselijke Chinees in Sittard.

Hollandse smaak

Door verschillende redenen werd de behoefte naar de Indische smaak steeds belangrijker in de Nederlandse eetcultuur. Daardoor zijn ook de oudere Chinese restaurants mee veranderd met de wensen en behoeften van de nieuwe migranten. Niet alleen in smaak maar ook met betrekking tot de grootte van de portie is bij jou plaatselijke Chinees Sittard veel veranderd.

https://pomlai-geleen.nl/