Aeroxspecials
Image default
Financieel

Wie speelt er meer mee in de loterij, mannen of vrouwen?

Een enorme jackpot prijs is de belangrijkste factor die mensen aantrekt om mee te spelen in de loterij zoals en vaak moedigt het mensen aan die nog nooit eerder hebben gespeeld om loten te kopen bij bijvoorbeeld Euromillions Nederland. Maar worden alle lagen van de bevolking in dezelfde mate aangetrokken tot de loterij? Is het waar dat de armen meer meespelen dan de rijken? Spelen jongeren meer mee dan hun ouderen? Spelen werklozen meer mee in de loterij dan mensen met een baan?

Hoe zit het met de meest fundamentele vraag: wie speelt er meer mee in de loterij, mannen of vrouwen? Het antwoord op die vraag kan je verbazen.

Vandaag de dag zijn we voorzichtig met het maken van onderscheid naar geslacht. Mannen en vrouwen zijn immers gelijk geschapen, en het zou niet politiek correct zijn om iets anders te suggereren. Toch blijken er kleine gedragsverschillen te bestaan tussen de geslachten als het gaat om het meespelen in de loterij. Zoals blijkt uit de conclusies van studies die zijn uitgevoerd om meer te weten te komen over gokgewoonten en het spelen in de loterij, die hieronder worden samengevat, blijkt dat mannen meer in de loterij spelen dan vrouwen.

Mannen spelen meer mee in de loterij dan vrouwen

In 2010 publiceerde het Journal of Gambling Studies een onderzoek dat gokgewoonten en het spelen in de loterij onder de loep nam. Zoals te verwachten viel, bleek uit het onderzoek dat armen vaker loterijbriefjes kopen dan mensen die zich geen zorgen hoeven te maken over hun financiën. Een tweede studie in datzelfde tijdschrift, die twee jaar later werd gepubliceerd, wees uit dat er meer loterijspelen waren onder minderheidsgroepen en mensen met de laagste sociaaleconomische status.

Volgens de studie uit 2012, getiteld Gambling on the Lottery: Sociodemographic Correlates Across the Lifespan, “gokten mannen meer op de loterij dan vrouwen (18,3 dagen in het afgelopen jaar voor mannen, tegenover 11,7 dagen voor vrouwen). Uit een vergelijking van de datasets van enquêtes die in het begin van de jaren 2000 met een tussenpoos van zes jaar werden uitgevoerd, bleek dat “geslacht zeer significant was in het voorspellen van de hoeveelheid inzetten op de loterij; mannen hadden een toename van 64% ten opzichte van vrouwen in het aantal dagen dat ze op de loterij gokten”.

De bevinding dat “mannen meer met de loterij spelen dan vrouwen is consistent met gender-gerelateerde bevindingen voor kansspelen als geheel en voor andere gecorreleerde gedragingen, namelijk alcohol- en ander middelengebruik”, aldus de studie.

Mannen spelen vaker mee in de loterij

Een artikel van september 2013 geschreven door Dan Fergusson bij customer intelligence provider Vision Critical presenteerde “4 verrassende feiten over het gedrag, de houding en de ervaringen van loterijspelers in de Verenigde Staten””. Een van de ‘verrassende feiten’ had betrekking op het verschil tussen de seksen.

“Over het algemeen spelen mannen vaker mee in de loterij zoals deze (55% vs 42% van de vrouwen), maar we ontdekten ook dat mannen ontvankelijker zijn voor het online spelen van loterijen”, aldus de paper. “18% van de door ons ondervraagde loterijspelers gaf aan dat zij waarschijnlijk online loten zullen kopen, terwijl slechts 12% van de vrouwen dit waarschijnlijk zal doen.”

 

Gerelateerde artikelen

Een prepaid creditcard

Een rente krediet zonder verplichte maandelijkse aflossing

Voor financiële banen in de Benelux zijn Excel- en PowerPoint-vaardigheden van groot belang