Aeroxspecials
Image default
Financieel

Dit is wat je moet weten over de Wft basis opleiding

Voor iedereen die aan de slag wil in de financiële dienstverlening, is het essentieel om het Wft Basis certificaat te behalen. In Nederland is het namelijk verplicht voor iedereen die in de financiële dienstverlening werkt, om in het bezit te zijn van dit certificaat. Hier lees je alles over de Wft basis opleiding en over werken in de financiële dienstverlening.

Voordelen van werken in de financiële dienstverlening

Het eerste voordeel is dat de financiële dienstverlening een wereldwijde sector is. Werken in een wereldwijde sector heeft veel voordelen. Het geeft je de kans om met mensen van over de hele wereld om te gaan, en om gebruik te maken van je talenkennis. U krijgt waarschijnlijk de kans om te reizen, en zelfs om voor langere tijd in het buitenland te werken.

Het tweede voordeel is dat het interessant werk is. Als je een legitieme belangstelling hebt voor economie en financiën, vind je de functie waarschijnlijk afwisselend, uitdagend en boeiend. Het gaat namelijk om het verstrekken van informatie en advies. Er wordt van je verwacht dat je een eigen mening ontwikkelt en conclusies trekt. Voordat je aan de slag kunt in de financiële dienstverlening, dien je in Nederland het Wft Basis certificaat te behalen.

Wat is Wft Basis?

Wft staat voor Wet op Financieel Toezicht. De wet stelt dat iedereen die werkzaam is in de financiële dienstverlening vakbekwaam dient te zijn. Om deze vakbekwaamheid aan te tonen zijn er diverse certificaten die je kunt halen. De certificaat die je nodig hebt, is afhankelijk van het vakgebied waarin je je begeeft. De Wft Basis vormt de basis voor alle financiële kennis en vaardigheden. 

Met dit certificaat heb je de capaciteiten om vragen van klanten te beantwoorden, hen door te verwijzen naar de juiste specialist en hen van alles uit te leggen over betalen, sparen en verzekeringen. Je bent alleen nog niet bevoegd om klanten te voorzien van een financieel advies. Wanneer je een van de andere Wft-certificaten behaalt, ben je dit wel. Het gaat dan om de volgende specialisaties: 

 • Wft Zorg

 • Wft Consumptief Krediet

 • Wft Schade Particulier

 • Wft Vermogen

 • Wft Inkomen

 • Wft Schade Zakelijk

 • Wft Hypothecair Krediet

 • Wft Pensioen

Wft Basis Opleiding

Het Wft-certificaat Basis vormt de basis voor alle financiële kennis en vaardigheden. Vanuit dit certicaat is het mogelijk om uit te breiden met andere Wft-specialisaties. Om aan het Wft Basis certificaat te komen, dien je het Wft-examen Basis te behalen. Voordat je je inschrijft voor dit examen, wordt er sterk aangeraden om eerst de Wft-opleiding te volgen. De opleiding stoomt je namelijk klaar voor het examen en voorziet in alle benodigde kennis en vaardigheden. 

Tijdens de Wft Basis opleiding leer je stapsgewijs alle onderdelen en onderwerpen die je ongetwijfeld ook op het examen tegenkomt. De onderwerpen zijn zoal:

 • de financiële markt;

 • financiële wet- en regelgeving;

 • bank- en verzekeringswezen;

 • algemene financiële vaardigheden.

Aan de hand van een examentraining, casuïstiek en oefenexamens word je optimaal voorbereid om het examen tot een goed einde te brengen.

https://financieel.hoffelijk.nl/

Gerelateerde artikelen

Een prepaid creditcard

Voor financiƫle banen in de Benelux zijn Excel- en PowerPoint-vaardigheden van groot belang

Een kasboek om uitgaven bij te houden