Aeroxspecials
Image default
Boeken en Tijdschriften

Woke Schrijvers zijn Populaire Nederlandse Schrijvers in 2020

De term “ woke” ken inmiddels iedereen. Sommige van ons noemen zichzelf graag “ woke”. Anderen gruwelen bij de term. Onder lezers kunnen we in ieder geval stellen dat “ woke” onderwerpen het erg goed doen in 2020.

Waar komt de Term Woke vandaan?

De term “ woke” is afgeleid van het Engelse “ Awoken”. Alsof je wakker geworden bent uit een droom. Onderwerpen als “ black Lives Matter”, veganisme, de zwarte pieten discussie, gender neutraliteit hebben hier allemaal mee te maken.

We vragen ons af met de kennis die we nu hebben (woke) of het nog wel moreel juist is om op grote schaal vlees te eten. Zijn onze tradities nog wel van deze tijd? Het lijkt alsof we ons steeds bewuster worden van de omgeving om ons heen en hoe wij hier als individuen positief of negatief invloed op uit kunnen oefenen.

Veel lezers ( hiermee bedoelen we lezers van boeken en niet facebook berichten) lezen graag over de gedachten die anderen, vaak hoger opgeleide mensen over bovengenoemde onderwerpen hebben.

Wie zijn dan populaire Nederlandse woke schrijvers?

Splinter Chabot laat in zijn boek ‘ Confettiregen’ bijvoorbeeld zien hoe wij als mensen in hokjes denken en daardoor anderen al snel in hokjes plaatsen. Het hoofdthema van zijn boek gerelateerd aan deze hokjes is geaardheid en hoe dit voor veel van ons ( wanneer dit niet de meest voorkomende geaardheid is) gebruikt wordt om mensen een bepaalde identiteit toe te kennen. “ Ik ben geen homo ik ben Splinter” stelt Chabot zelf.

In het boek ‘ de meeste mensen deugen’ stelt Rutger Bregman wetenschappelijke onderzoeken uit het verleden aan de kaak en komt voor zichzelf tot de conclusie dat veel mensen deugen. Hiermee wil hij zeggen dat wanneer ze de juiste kansen krijgen zij goed willen zijn voor hun medemens. Wat dit ‘goed’ dan is verschilt vaak per mens en is afhankelijk van honderden, veelal sociaal economische factoren.

Beide boeken waren absolute bestsellers in 2020 en hieruit blijkt maar weer hoe populair het thema is. ‘ Woke’ zijn en een zogeheten hoger zelf bewustzijn hebben, kan voor veel mensen ook erg lastig zijn. De meeste van ons houden namelijk graag vast aan wat men kent.

Een bewustzijn dat zegt dat we dingen misschien niet helemaal meer goed doen, betekent dat we dingen anders moeten doen. Veranderingen zijn voor veel mensen lastig. Voor hun gevoel verandert de wereld te snel. Ongeacht wat de verandering is. Zij willen het liefst dat alles de rest van hun leven zo blijft als het nu is en als het even kan. Mag het ook nog wel terug naar….vroeger.