Aeroxspecials
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is er belangrijk bij het plaatsen van een bijenhotel in je tuin?

Met een bijenhotel willen mensen wilde bijen van dichtbij kunnen volgen, en daarbij creëer je een mooie plek voor de bijen. Bijen zijn belangrijk voor onze natuur, dus deze bijen een goeie optie geven om bijvoorbeeld de winter door te komen kan erg belangrijk zijn. Een bijenhotel in de tuin of op een andere plek plaatsen brengt zeker veel voordelen, maar deze voordelen brengt het alleen als het bijenhotel goed geplaatst is. Om je hierbij te helpen zijn in dit artikel een paar punten benoemd met uitleg. Als je deze punten meeneemt bij het plaatsen van een bijenhotel, dan zal het vast een succes worden.

Bijenhotel

Het bijenhotel op zichzelf is natuurlijk al erg belangrijk. Het is belangrijk dat het bijenhotel variatie heeft in de gaten en stengels. Daarbij komt ook kijken dat te grote en te kleine gaten niet aantrekkelijk zijn voor de bijen. Een bij moet ook een plek hebben om een nestje te maken, dus het is belangrijk dat de gangetjes ook aan één kant een dichte zijde hebben. Verder is het ook belangrijk dat het materiaal van het bijenhotel sterk is, en daarbij ook tegen verschillende weersomstandigheden kan. Het is handig om hard hout daarvoor te gebruiken. Zo kun je denken aan hout van bomen, zoals een beuk of een eik. Verder is het ook handig om een bijenhotel aan te schaffen, of te maken met een afdakje. Een afdakje beschermd de bijen tegen natte omstandigheden.

Omgeving

Naast het bijenhotel zelf, is het ook belangrijk om te kijken naar de omgeving waar je het hotel gaat plaatsen. Een bijenhotel op zichzelf zorgt er niet voor dat bijen de plaats op gaan zoeken, de omgeving is daarom erg belangrijk. Voor bijen is het belangrijk dat er bloemen en planten om het hotel zitten waar zij ook aan het werk kunnen. Ook is het belangrijk dat het bijenhotel op een droge plek hangt. Dit kan zijn onder een afdakje of onder de rand van een dak. Dit moet regenwater en dus natheid voorkomen. Ook wordt gezegd dat het belangrijk is om de ingang richting het zuiden te zetten. Als laatste is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende zon.

Onderhouden

Het onderhouden en vervangen van onderdelen is ook erg belangrijk. Na verloop van tijd zal het hotel gaan beschadigen, beschimmelen en gaan er andere ongemakken komen. Dit gaat ervoor zorgen dat bijen ergens anders naar toe gaan. Het is dus belangrijk om het hotel te blijven controleren, en stengels of gaten te vervangen.

Bijenhotel kopen of maken?  

Je hebt twee opties om aan een bijenhotel te komen. Verschillende partijen hebben een groot aanbod in verschillende bijenhotels. Hier kan je een mooie keuze maken die ook nog bij de stijl van de tuin past. Ook kan je ervoor kiezen om een bijenhotel zelf te maken. Een bijenhotel zelf maken gaat wel veel energie kosten, maar is vaak wel een stuk goedkoper. Het is daarbij wel handig om een beetje handig te zijn. Er zijn een paar stappen die je moet doorlopen als je een bijenhotel zelf wilt maken. Ten eerste kies je het materiaal uit. Zo kan je denken aan takken van planten, pvc buizen en het soort hout. Daarna is het belangrijk om eerst de muren van het hotel te maken. Het bijenhotel vullen met stengels en andere materialen kan daarna. Je kan een bijenhotel zo groot maken als je zelf wilt, dus wees creatief.