Aeroxspecials
Image default
Huishoudelijk

Wat is infrarood nu precies en in welke toepassingen kan het worden gebruikt?

Heeft u ooit een apparaat gebruikt, infrarood gezien op het apparaat en zich afgevraagd wat het is, welke functie het dient en hoe het wordt gebruikt in een temperatuurmeter?

Wat is infrarood nu eigenlijk?

Wat is eerst en vooral infrarood? Het is een type lichtenergie of straling Infrarood (IR) straling is elektromagnetische straling waarvan de golflengte langer is dan die van zichtbaar licht (400-700 nm), maar korter dan die van terahertzstraling (100 µm – 1mm) en microgolven (~30.000 µm). De straling overspant ongeveer drie orden van grootte.

Direct zonlicht heeft een lichtopbrengst van ongeveer 93 lumen per watt stralingsstroom, waaronder infrarood (47% van het spectrum), zichtbaar (46%) en ultraviolet (slechts 6%) licht. Helder zonlicht zorgt voor een luminantie van ongeveer 100.000 candela per vierkante meter aan het aardoppervlak.

Infraroodbeeldvorming is breed in gebruik

Infraroodbeeldvorming wordt op grote schaal gebruikt voor zowel militaire als civiele doeleinden. Militaire toepassingen zijn onder andere doelwitregistratie, bewaking, nachtzicht, homing en tracking. Niet-militaire toepassingen zijn onder andere thermische efficiëntie-analyse, remote temperature sensing, spectroscopie en weersvoorspelling.

Infrarood voor sterrenkunde

Infraroodsterrenkunde maakt gebruik van met sensoren uitgeruste telescopen om door stoffige gebieden in de ruimte te dringen, zoals gassen, nevels en deeltjeswolken; detecteert koele objecten zoals planeten of hete objecten zoals een ster, het wordt ook gebruikt om zeer roodverschoven objecten uit de begintijd van het heelal te bekijken.

In de dagelijkse communicatie is infrarood essentieel

Het meest voorkomende gebruik ervan is in de dagelijkse communicatie, korte draadloze communicatie zoals uw tv-afstandsbediening of draadloos toetsenbord en muis voor uw computer. Wanneer je de deuren van je auto ontgrendelt via de afstandsbediening, wordt er een infrarood signaal van je sleutelhanger naar een ontvanger in je auto gestuurd die de deuren of de kofferbak vertelt te ontgrendelen.

https://123smeden.nl/pages/smeedoven